Közel kétszázmilliárdot költünk karácsonykor

Közel kétszázmilliárdot költünk karácsonykor

A 180 milliárd forintot is elérheti az ünnepi kiskereskedelmi forgalom idén, a kereskedelmi szövetség szerint csak ajándékokra 90 milliárdot költenek a magyarok. Sokan a plázákban töltötték az első adventi vasárnapot, de rengetegen voltak például a budapesti Vörösmarty téri karácsonyi vásárban is. Átlagosan pár tízezer forintot költenek ajándékra az emberek, de vannak olyanok is, akik százezres ajándékot, például drónt vesznek karácsonyra.

Egyelőre leginkább csak nézelődni járnak az áruházakba az emberek.

– Szeretnénk gyerekeknek, családnak körbenézni, és hogyha ez, úgy érezzük, jó áron van, akkor megvásároljuk. – Mi lesz a karácsonyi csomagban? – Hát, híradástechnikai dolgok, tehát mp3, mp4, fülhallgató… – Mennyit költenek? – Hát családtagonként? Egy 5-10 ezer forintra számolunk fejenként.

A slágertermékek okostévéhez vagy mobiltelefonhoz csatlakoztathatók.

„Legnépszerűbbek közül a telefonról irányítható applikációval működő termékek lehetnek idén, mint például a drónok, vagy a mobiltelefonhoz kapcsolható okoskarkötők, fitneszórák, de a gyerekekre gondolván biztos, hogy komoly fogyás lesz a játékkonzolok területéről” – mondta el Szánthó Balázs, a Media Markt ügyvezető igazgatója.

Válogatják a karácsonyi dekorációt, a kirakatokban akciós felirat, sokan már az első adventi vasárnap megvették a fa alá valót.

– Olyan dolgokat, amiket előre megbeszélünk, hogy mit szeretnének, és akkor abba adok be. – Mennyire költött sokat? – Hát, nem olyan túl sokat. – Pár tízezer vagy akár százezer? – Pár tízezer.

Az igazi roham december közepétől várható.

„Az utolsó két hét, az szokott erős lenni, sőt, inkább a három-négy nap, az akkor nagyon, aki még elfelejtett dolgokat megvenni, az akkor még besűríti” – mondta el egy áruházi eladó, Pallos Dóra.

A Vörösmarty téri karácsonyi vásáron, aki megunta a kézműves különlegességek közti válogatást, az a finom illatoktól könnyen ráhangolódhat az ünnepi menüre.

– Ez például micsoda? – Babos puliszkának hívják, amit most épp sütök a rostlapon, mellette kolbász a faszénsütőn, csinálunk tócsnit.

Lehet kapni töltött káposztát 2500 forintért, vagy egy adag kolbászt 1900-ért. Utóbbi egyébként a kedvenc.

„Én nagyon szeretem, minden évben többször is ki szoktam látogatni, itt a színek, az illatok, az ötletek, és minden évben valami újdonságot is lehet látni” – mondta egy nézelődő, Fenyvesi Erika.

Az egyik vendéglátó egység dolgozója elmondta, körülbelül 240 liter forralt bor fogy naponta. A kereskedelmi szövetség úgy számol, csak az ünnepi asztalra való élelmiszerre 90 milliárdot költenek az emberek idén decemberben, és ugyanennyi megy el ajándékokra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »