Közel kétszáz koronavírusos beteget jelentett a Nemzeti Gárda

Közel kétszáz, olyan amerikai nemzetőrségi tagnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, akiket a Capitolium január 6-i ostroma után vezényeltek Washingtonba, hogy biztosítsák Joe Biden demokrata elnök beiktatási ünnepségének zavartalanságát. Azokat a katonákat, akiknek a tesztje pozitív lett, a közeli szállodákban helyezik el, ahol karanténban lesznek, vagy külön járművekben szállítják őket haza más fertőzöttekkel együtt. A biztonsági erők vezetése nem közölte, hogy pontosan hányan fertőződtek meg, de a hatóságok aggódnak amiatt, hogy a bevetés során többeknél is jelentkezni fognak a koronavírus tünetei a szűk térben való hosszú tartózkodás miatt – számolt be az eseményekről Politico.com hírportál.

– A távolságtartás szinte lehetetlen volt a Capitolium épületében. Szűk termekben helyezték el a csapatokat, és így lehetetlen volt megfelelő távolságot tartanunk – magyarázta a Nemzeti Gárda egyik tagja a hírportálnak.

Sajtóértesülések szerint a szolgálatot teljesítő katonák nagy részét tesztelték, mielőtt Washingtonba érkeztek, de többen voltak, akik kimaradtak ebből. Mielőtt hazatérnek, mindenkit igyekeznek tesztelni. A Nemzeti Gárda két tagja elmondta a Politico.com helyszíni tudósítójának, hogy többük éppen karanténban volt, mikor felszólították őket, hogy szakítsák félbe azt, és jelentkezzenek szolgálatra feletteseiknél. A két katona hozzátette, hogy a fővárosba érve nem mindenkit teszteltek rendesen, voltak olyanok, akiknek csak a testhőmérsékletét mérték meg.

– Érkezéskor nem teszteltek minket. Rögtön az ünnepek után összetereltek minket, és úgy utaztunk a buszokban, mint a szardíniák – nyilatkozta a nemzetőrség tagja.

Hírdetés

A Nemzeti Gárda katonái pihennek az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2021. január 13-án. Nem mindenkinek jutott hely a garázsban vagy a termekben, sok katona a folyosón pihent Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A gárda tagjait állítólag többször is arra kérték, hogy a beltéri helyiségek helyett a kültéri parkolókban tartsanak pihenőt szolgálatteljesítés közben. Helyszíni felvételeken azonban az látható, ahogy garázsokban a padlón szűkösen, szorosan egymás mellett pihen a Nemzeti Gárda mintegy ötezer tagja, akik a Politico.com hírportál tudósítójának elmondták, hogy összesen egy konnektor van, csupán két illemhelyiség, internetkapcsolat pedig egyáltalán nincs a fedett helyiségben.

Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője (k) üdvözli a nemzeti gárdistákat a washingtoni Capitolium látogatóközpontjában 2021. január 22-én. A Capitolium január 6-i ostroma miatt Joe Biden amerikai elnök beiktatási ünnepségét a Nemzeti Gárda katonái biztosították. A gárdistákat a következő napon ideiglenesen kiküldték az épületből a parkolóházba, ahol a műszakok közötti pihenőidőt a parkoló autók között töltötték. A törvényhozók felháborodását követően a gárdistákat visszaengedték a Captioliumba Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

Joe Biden elnöki beiktatása előtt a Nemzeti Gárda körülbelül 26 ezer tagját vezényelték az Egyesült Államok fővárosába, Washingtonba, akik közül többen már elkezdték elhagyni a várost. Sajtóértesülések szerint mintegy ezernyi katona még Washingtonban maradhat márciusig azért, hogy az esetleges jövőbeni zavargásokat, tüntetéseket megállítsák. A rendvédelmi erők tagjai közül többen azt nyilatkozták, hogy lehetőségük volt megkapni a koronavírus elleni oltás első adagját, mielőtt a fővárosba indultak volna, az eddigi hírek szerint azonban arra nincs lehetőség, hogy mindenkit beoltsanak hazatérésük előtt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »