Közel kerülnek Orbánhoz a takarékok

Közel kerülnek Orbánhoz a takarékok

Fontos területeket veszít a Miniszterelnökség, miután a takarékszövetkezeti integrációt, a postai és energetikai ügyeket is elvette tőle Orbán Viktor kormányfő. Mostantól a jegybanktól érkező Bártfai-Mager Andrea felügyeli ezeket a területeket, és csak a miniszterelnöknek tartozik elszámolással.

Tegnap jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Bártfai-Mager Andreát nevezte ki Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára helyére – de nem államtitkárnak, hanem kormánybiztosnak. Ez sokkal nagyobb jogosítványokat ad neki, hiszen nem Lázár János kancelláriaminiszternek, hanem a kormányfőnek tartozik beszámolni a rábízott ügyekről. Úgy látszik, a támadások kereszttüzébe került Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozóval baráti viszonyt ápoló Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítása alól fontos területek kerülnek ki. Miután elfogyott a levegő a nagyvállalkozó körül, és kiderült, hogy január óta nyomoznak ellene, Lázár János a múlt heti kormányinfón jelentette be, hogy Németh Lászlóné nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár nyugdíjba vonul. Lehetséges, ennek hátterében az áll, hogy Spéder Zoltánhoz köthető cégek gyanús üzleteket ütöttek nyélbe az állam többségi tulajdonában lévő Magyar Postával; miközben a takarékszövetkezeti integrációval sem járt rosszul a szintén az üzletemberhez köthető FHB-bankcsoport. Ezeket az ügyeket egytől egyig Németh Lászlóné felügyelte – bár Lázár János szerepét sem lehet elvitatni, mivel miniszterként övé a végső felelősség a takarékok körül kirobbant botrány és a postával kapcsolatos gyanús privatizációs ügyletek miatt.

Már korábban sejteni lehetett, hogy gyökeres változások lesznek a Miniszterelnökségen, miután júniusban az Országgyűlés úgy döntött, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bankfelügyeleti ellenőrzése alá helyezi a teljes takarékszövetkezeti rendszert. Erre korábban nem terjedt ki az MNB hatásköre.

Ahogy lapunk beszámolt róla, a Magyar Posta ezer szállal kötődik Spéder Zoltán üzleti köreihez. Szarka Zsolt, a posta vezérigazgatója eleve az FHB-tól érkezett.

A postai cégek részleges privatizálása során szinte kivétel nélkül Spéder Zoltánhoz köthető cégek kerültek előnyös helyzetbe. Nyílt pályázat nélkül privatizálta a hivatal például a Magyar Posta Oktatási Szolgáltató Kft. (MPO) felét.

A belső munkatársak képzésével foglalkozó cég vételárát nem hozták nyilvánosságra, csak annyit tudni, hogy 40 százalékos tulajdonrész a TakarékBankhoz (Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.), míg tíz százalék a Dom-P Zrt.-hez került. A Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt. így elvesztette korábbi irányító befolyását a cégben, sőt az okiratok szerint a vezérigazgatót a kisebbségi tulajdonos, a TakarékBank jelölheti.

Nem ez az egyetlen olyan üzlet az állami posta háza táján, ahol Spéder Zoltán feltűnik. A Magyar Posta saját pénzszállító cégét is hasonló arányban privatizálták. Az MPT Security Magyar Posta Takarék Biztonsági és Logisztikai Zrt. (korábbi nevén JNT Security Kft.) 10 százalékát az FHB Jelzálogbank Nyrt., míg 40 százalékát a TakarékBank vásárolta meg.

Kérdés, hogy a posta miért és mennyiért adta el a cég felét többségében magántulajdonú vállalatoknak, de még titokzatosabb, hogy miért mondott le a pénzszállító cégben is az irányítási jogáról, holott a postai vagyonkezelő a legnagyobb résztulajdonos. Azt sem tudni, mekkora díjat fizet a posta a hivatalokban elhelyezett bankkártyás terminálok esetében, amelyeken az ügyfelek a számláikat fizetik be. Ezt a szolgáltatást ugyanis a Magyar Kártya Zrt. nyújtja, amelynek 95 százalékos tulajdonosa az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.

Spéder Zoltán és Lázár János a legnagyobb hibát minden bizonnyal ott követte el, hogy nem hallgatott Orbán Viktorra: a miniszterelnök hiába kérte év elején azt, hogy ne csökkenjen az állam tulajdonosi részaránya az FHB Jelzálogbank Nyrt.-ben; úgy látszik, az államot képviselő és a kancelláriaminiszter tárcájához tartozó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és az FHB sem teljesítette a kérést. Beszédes, hogy Orbán Viktor január 8-án, pénteken szólt erről a Kossuth rádióban, majd január 11-én, hétfőn a rendőrség nyomozást indított csalás miatt a Spéder-érdekeltségekkel szemben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 07.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »