Közel-keleti veszély: segítségre várnak a keresztény közösségek

Közel-keleti veszély: segítségre várnak a keresztény közösségek

Az Európai Uniónak helyben humanitárius segítséget kell nyújtania a közel-keleti térségnek, hogy lakóhelyükön megmaradjanak a keresztények, és fennmaradhasson a régió kulturális és vallási sokszínűsége – mondta Hölvényi György, az Európai Néppárt (EPP) vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának társelnöke szerdán egy brüsszeli konferencián.

templom_orzo_kereszteny_b

Hölvényi György az Európai Parlamentben a közel-keleti konfliktusok következményei a keresztények és jövőjük szempontjából címmel rendezett konferencián hangsúlyozta: világosan kell látni, hogy nem csupán az egyes keresztény emberek élete forog veszélyben a Közel-Keleten, hanem egész közösségeké is. Kétezer éves hagyománnyal rendelkező vallási közösségek tűnhetnek el a régióban Európa segítsége nélkül.

A képviselő a közelmúltban tett iraki, szíriai és libanoni körútján azt tapasztalta, kívülről érkező szélsőséges iszlám erők próbálják megtörni Libanon vallási egyensúlyát, valamint a Közel-Kelet vallásainak békés egymás mellett élését. A menekülttáborokban élők legtöbbje nem akarta elhagyni a hazáját, bíznak abban, hogy van jövőjük, fogalmazott.

A konfliktusövezetek közelében létrehozott táborokban évtizedek óta reménytelenségben élő több millió menekült könnyebben megnyerhető a szélsőséges nézeteknek, ami destabilizálhatja a régiót. Libanon „ketyegő bombán” ül, ha nem születik megoldás a Közel-Keleten, mondta a képviselő. Béchara Boutros Rai libanoni pátriárka, a maronita egyház feje a konferencián hangsúlyozta, Libanon stabilitása a Közel-Kelet kulcskérdése.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »