Közel évtizedes mélyponton a H&M árfolyama

A H&M Hennes & Mauritz AB svéd multinacionális vállalat a spanyol Inditex után a világ második legnagyobb ruházati kereskedelmi vállalata. A november 30-án véget ért három hónapban a svéd vállalat 50,4 milliárd korona 5,97 milliárd dollár) árbevételt ért el, ami 4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Az árfolyamhatást nem számolva 2 százalékos volt a visszaesés mértéke.

Forrás: AFP

A Reuters által megkérdezett elemzők svéd koronában számolva 2 százalékos, helyi pénznemekben számolva pedig 5 százalékos bővülésre számítottak.

A vállalat közleményében rámutatott, hogy

Hírdetés

a H&M és más márkák internetes eladása felfelé ívelt a negyedik negyedévben, de a fizikai valóságban létező üzletek forgalma gyenge volt, csökkent a vásárlók száma.

A cég azt tervezi, hogy felgyorsítja az alkalmazkodást a megváltozott piaci körülményekhez, ideértve több üzlet bezárását és kevesebb új megnyitását, és 2018 tavaszán elkezdi értékesíteni termékeit a kínai Alibaba által üzemeltetett Tmall.com nevű online piactéren.

Az 1947-ben alapított svéd vállalat, amely 65 országban van jelen és csaknem 4600 üzlete van világszerte, idén indította új, a H&M-nél némileg drágább kategóriát képviselő márkáját, az Arketet: az első Arket üzletet augusztusban nyitotta a vállalat, és már 18 országban működik az online vásárlás.

A spanyol vetélytárs Inditex, amely egyebek között a Zara, a Bershka, a Stradivarius és a Massimo Dutti tulajdonosa, évek óta lekörözi a svédeket, ugyanis termékeinek több mint felét az eladási piacaihoz közeli helyeken gyártatja, így sokkal hatékonyabb az ellátási lánca.

A svéd vállalat termékei négyötödét Ázsiában gyártatja, messze azoktól az országoktól, ahol értékesíti azokat.

A H&M Hennes & Mauritz AB árfolyama péntek délelőtt 15,08 százalékos mínuszban, 170,1 koronán állt a stockholmi tőzsdén. Utoljára 2009 elején állt ilyen alacsonyan az árfolyam.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »