Közel a vége? Legyőzhető az Iszlám Állam

Másfél év alatt a világ jelenleg legveszélyesebb terrorszervezete, az Iszlám Állam területei 28 százalékát vesztette el, és egyre több országrészt kénytelen feladni. A háborúnak még nincs vége, de ha a tendencia nem változik, akkor lassan elfogy a talaj a terroristák lába alól.

Londoni biztonsági és védelmi elemzők szerint az Iszlám Állam az elmúlt kilenc hónapban 13 ezer négyzetkilométernek megfelelő területet vesztett el Szíriában és Irakban – a veszteség Srí Lanka területének felel meg. Így a terrorszervezet már csak 65 ezer négyzetkilométert tudhat magáénak – írja a BBC.

Az Iszlám Állam területét tekintve 2015 januárjában volt a csúcson, azóta kisebb-nagyobb lendülettel szenved kudarcokat. 2016-ban a dzsihádisták jelentős veszteségeket könyvelhettek el, ám ez a folyamat az utóbbi három hónapban lelassult – július óta csak 2800 négyzetkilométert hódított vissza az amerikai vezetésű koalíció és az orosz támogatást évező szíriai hadsereg.

A lassulás részben annak is köszönhető, hogy Oroszország csökkentette légicsapásai számát: 2016-ban még támadásai 26 százalékának volt a célpontja a terrorszervezet valamely állása, de nyár óta ez az arány 17 százalékra olvadt.

A veszteségek ellenére még messze van az Iszlám Állam teljes veresége. Három országban vetette meg tartósan a lábát: Szíriában, Irakban és Líbiában – és még mindhárom országban kulcsfontosságú városok vannak a birtokában.

Moszul közelében az iraki hadsereg amerikai segítséggel tisztítja meg a terepet, hogy a második legnagyobb iraki várost visszaszerezhessék a terroristáktól. Moszul 2014 nyara óta van az Iszlám Állam kezén – iraki szakértők szerint az országban ez a terroristák “utolsó bástyája”, ha innen sikerülne kifüstölni őket, az gyakorlatilag a terrorszervezet iraki vereségét jelentené.

Szíriában a kurdok Rakka bevételét terezik – a várost kiáltotta ki Abu Bakr al-Bagdadi a “kalifátus” fővárosának. Rakka visszaszerzése nem csak stratégiailag lenne hatalmas pofon az Iszlám Államnak, hanem egyben jelentős presztízsveszteséget is jelentene.

Mindezekkel a terrorszervezet is tisztában van, ezért csak véres harcok árán adja fel a kulcsfontosságú városhoz vezető utakat, falvakat. Eközben a félelemkeltés fegyverét sem tették le: manapság szinte nincs olyan merénylet, amelynek felelősségét nem vállalná azonnal magára az Iszlám Állam – viszont az “ellenség, a hitetlenek” is egyre inkább kiismerik a terroristák stratégiáját, így egyre több merényletet sikerül megelőzniük. Azonban egy több tucat ember életét követelő robbantást még mindig sokkal könnyebb végrehajtani, mint felszámolni egy terrorszervezetet…

Rovatok: KülföldTelepülés: Közel-KeletCímkék: külföld, terrorizmus, Iszlám Állam, terrorszervezet, dzsihádista terrorszervezetForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »