Közel 400 ezer, koronavírusra tesztelt ember személyes adata került fel a netre Szlovákiában

Csaknem 400 ezer, koronavírusra tesztelt szlovák állampolgár személyes adatai szivárogtak ki az internetre – erősítette meg pénteken a szlovák nemzeti egészségügyi információs központ (NCZI) vezetője.

Peter Bielik szerint az adatszivárgást időközben elhárították. A problémára  úgynevezett etikus hackerek hívták fel a figyelmet.

“Egyáltalán nem állt szándékunkban az adatok után kutatni, teljesen véletlenül akadtunk rájuk egy egyszerű Google keresés nyomán”

Hírdetés

– mondta Pavol Luptak számítástechnikai szakember a Pravda.sk hírportálnak nyilatkozva még csütörtökön. Hozzátette: semmiféle különleges szakismeretre sem volt szükség ahhoz, hogy hozzá tudjanak férni az információkhoz.

Luptak szerint próbaképpen letöltötték 130 ezer páciens adatait, majd felhívták a hatóság figyelmét a problémára. Az adatok a többi között neveket, születési dátumokat, lakcímeket, teszteredményeket, korábbi betegségeket és laboreredményeket tartalmaztak.

A szakember hangsúlyozta, hogy a letöltött információkat törlik. Mint mondta, az esetet azt követően hozták nyilvánosságra, hogy az adatvédelmi problémát megoldották.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »