Közel 150 ügyfelet károsított meg a Genius Travel

A fizetésképtelenségi eljárás megkezdését igényelte a bukaresti bíróságon a Genius Travel utazási ügynökség, amely e-mailben értesítette ügyfeleit arról, hogy gyakorlatilag csődbe ment, ezért nem tudja biztosítani a lefoglalt turisztikai csomagokat – nyilatkozta a News.ro hírügynökségnek Laura Andrei, az igazságügyi intézmény szóvivője.

00genius-travel_b

A bíróság szeptember 13-án tárgyalja az ügyet. A Profit.ro hírportál eközben arról is beszámolt, hogy a turisztikai iroda 136 ezer eurós kárt okozott annak a 147 ügyfélnek, akik lefoglalták, és ki is fizették nyaralásukat. Az ügy kapcsán az okozta a legnagyobb felháborodást, hogy az ügynökség körülbelül két hete elektronikus levélben tájékoztatta ügyfeleit a csődről, később azonban újabb e-mailt küldött, amelyben azt állították, hogy minden rendben van, tévedés történt. A kliensek viszont nem sokkal ezután újabb levelet kaptak, amelyben ismét azt közölte a cég, hogy nem tudják biztosítani a kifizetett szolgáltatásokat.

A Genius Travel ráadásul csak tíz nappal az eset után adott hivatalos magyarázatot, miután az Országos Turisztikai Hatóság (ANT) többször is eredménytelenül próbálta felvenni a kapcsolatot az illetékesekkel. Ionuţ Costea, az ügynökség főrészvényese személyesen jelentkezett a hatóságnál, amelynek okiratokat és az ügyfelekkel kötött szerződéseket mutatott be. Az üzletember azokról a kliensekről is listát készített, akiknek már nem tudtak kártérítést fizetni. Az ANT értesítette a rendőrséget és a fogyasztóvédelmi hatságot, az utazási irodát pedig megbüntették, illetve bevonták a működési engedélyét.

A részvények 80 százalékát birtokló Ionuţ Costea arról biztosította a hatóságokat, hogy nem állt szándékukban átverni ügyfeleiket, hanem egyszerűen elfogyott a pénzük. Mint kifejtette: arra készültek, hogy nagyobb összeget fizetnek ki beszállítóiknak, amikor felfedezték, hogy „nincs több pénz” a számláikon, azóta pedig azt vizsgálják, hogy „hová tűnt a pénz”, ennek érdekében egy, a pénzügyekben jártas szakcéget is felfogadtak.

Costea ugyanakkor azzal magyarázta, hogy gyakorlatilag napokra eltűntek, hogy időre volt szükségük, amíg minden szükséges okiratot és szerződést összegyűjtenek. Megpróbáltak megoldást találni, de nem jártak sikerrel, ezért döntöttek úgy, hogy kérik a csődeljárás megkezdését. A főrészvényes azt is elmondta: több utazási irodával is tárgyaltak annak érdekében, hogy átvegyék vakáció nélkül maradt ügyfeleiket, akik egy részének sikerült is így biztosítani a kártérítést.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »