Közegészségügyi kockázatot jelentenek a migránsok?

Nyílt levelet küldött öt athéni külváros polgármestere Alexisz Ciprasz görög miniszterelnöknek tiltakozásul a „hatalmas közegészségügyi kockázat” miatt, amelyet szerintük a több mint 4 ezer menekült összezsúfolása jelent a görög főváros Hellinikon városrészében.

A Hellinikonnal határos kerületek vezetői által aláírt dokumentum szerint az egykori athéni repülőtéren és a volt olimpiai sportlétesítményekben több mint egy hónapja elhelyezett 4153 menekült szörnyű körülmények között tengődik, és a helyzet óriási kockázatot jelent a közhigiéniai viszonyokra.

Dioniszisz Hacidakisz, Faler polgármestere hozzátette, hogy e helyszínek befogadóképességét jóval meghaladja az ott elhelyezett menekültek száma, és súlyos higiéniai gondok merülnek fel, például a több ezer emberre összesen negyven illemhely jut. A kerületvezetők nyugtalanságukat fejezték ki

„a menekültek és migránsok között szinte mindennap előforduló erőszakos incidensek és feszültség miatt”

is, és a belügyminisztertől a rendőrök számának növelését kérték. A Nyugat-Európába tartó menedékkérők úgynevezett balkáni útvonalának márciusi lezárása óta csaknem 46 ezren rekedtek Görögországban. Közülük több ezer migránst a megfelelő befogadóállomások elkészültéig átmenetileg különféle helyszínekre, például Hellinikon kerületbe szállítottak.

Az Európába tartó menekültáradat megállítását célzó EU–török megállapodás április eleji életbe lépése óta jelentősen csökkent a görög szigetekre tartó migránsok száma.

Leszboszon több száz migránst találtak

A görög Leszbosz szigetén a rendőrség egy szerdai rajtaütés során 346 migránsra bukkant, akik egy strandon próbáltak elbújni a hatóságok elől. A többségében észak-afrikai országokból, Pakisztánból és Bangladesből származó embereket Moria menekülttáborba vitték, hogy regisztrálják őket. A görög hatóságok hetek óta tisztában vannak azzal, hogy számos olyan migráns tűnt el Leszboszon, akik sem menedékkérelmet nem akarnak benyújtani, sem azt nem szeretnék, hogy visszatoloncolják őket Törökországba.

A menekültválság kezelésére felállított válságstáb szerdán közölte, hogy jelenleg az Égei-tenger keleti medencéjében fekvő görög szigeteken 7647 regisztrált migráns és menedékkérő tartózkodik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »