Közalkalmazottak szabadságát függesztették fel Törökországban

Binali Yildirim török miniszterelnök határozatlan időre felfüggesztette több mint hárommillió török közalkalmazott éves szabadságát – derül ki egy hétfőn kiadott török kormányrendeletből. A múlt pénteken lezajlott puccskísérlet óta a török belügyminisztérium csaknem 9000 munkatársát menesztette országszerte – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A kormányrendelet értelmében a szabadságukat töltő tisztségviselőknek a lehető leghamarabb vissza kell térniük munkahelyükre.

Eközben a múlt pénteken lezajlott puccskísérlet után átfogó tisztogatás kezdődött Törökországban a fegyveres erők és a rendőrség soraiban, az igazságszolgáltatás berkeiben, valamint a közigazgatásban. Eddig összesen 13 ezer állami alkalmazottat függesztettek fel állásából.

Az Anadolu tájékoztatása szerint a belügyminisztérium szolgálatában álló 8777 munkatársat menesztettek, köztük 30 kormányzót és 16 jogtanácsost. Helyi médiajelentések arról számoltak be, hogy rendőrtiszteket, valamint a katonai rendészet és a parti őrség számos tisztjét is elmozdították tisztségükből.

Yildirim hétfőn úgy nyilatkozott: minden köztisztviselőt eltávolítanak posztjáról, aki bármilyen módon köthető a puccskísérletért Ankara által felelőssé tett Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő hitszónokhoz és az általa kiépített „árnyékállamhoz”.

A török hatóságok eddig 7543 embert, köztük 6038 katonát, 100 rendőrt, 755 bírót és ügyészt, valamint 650 további polgári lakost vettek őrizetbe az eseményekkel kapcsolatban.

Fejbe lőttek egy alpolgármestert

Az NTV török televízió jelentése szerint fejbe lőtték hétfőn Isztambul egyik kerületének alpolgármesterét, a török politikus állapota válságos. Az NTV tájékoztatása szerint egy ismeretlen merénylő behatolt Cemil Candas, Sisli körzet egyik vezetőjének az irodájába, és több lövést adott le.

A gazdag városrészt a legnagyobb török ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) politikusai vezetik. Sisli élén évekig Mustafa Sarigül CHP-s politikus állt, aki köztudottan a karrierjét isztambuli főpolgármesterként kezdő Recep Tayyip Erdogan török elnök egyik ellenfelének számít.

Egyelőre nem tudni, hogy az incidens közvetlenül kapcsolódik-e a múlt pénteki puccskísérlethez, amelyben a legfrissebb adatok szerint 294-en vesztették életüket, és több mint 1400-an sebesültek meg.

Államügyészek vizsgálódnak az incirliki légitámaszponton

A katonai puccskísérlet ügyében vizsgálódó török államügyészek érkeztek az incirliki légitámaszpontra, amelynek használata kulcsfontosságú a az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi ereje számára az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet ellen.

A török állami hírügynökség jelentése szerint hét ügyész lépett a légitámaszpont területére rendőrök kíséretében. A bázis egyik dandártábornokát már korábban letartóztatták, mert állítólag szerepe volt a péntek esti katonai hatalomátvételi kísérletben.

Korábbi hírek szerint az incirliki támaszpontról felszállt egy üzemanyag-szállító repülőgép, amely a puccsisták F-16-os harci gépeit volt hivatva ellátni üzemanyaggal. A légitámaszpontról azonban úgy tűnik, továbbra is szállnak fel külföldi gépek, hogy csapásokat mérjenek az IÁ állásaira.

Veszélybe kerülhetnek a csatlakozási tárgyalások

Eközben Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter az uniós tárcavezetők tanácskozásának szünetében arra figyelmeztetett: veszélybe sodorja Törökország uniós csatlakozási tárgyalásait, ha Ankara visszaállítja a halálbüntetést a múlt heti puccskísérletet követően.

„A halálbüntetés visszaállítása ellehetetlenítené, hogy sikeres tárgyalásokat lehessen folytatni az európai uniós csatlakozásról” – mondta sajtótájékoztatóján a német diplomácia vezetője. Kijelentette: országa elvárja, hogy a török kormány a jogállamiság elveivel összhangban járjon el a puccskísérlet felelőseivel szemben.

Közös nyilatkozat

Az uniós külügyminiszterek közös nyilatkozatukban élesen elítélték a törökországi puccskísérletet, mindazonáltal önmérsékletre szólították fel a török hatóságokat. Mint írták, mindent meg kell tenni a további erőszak megelőzése és a nyugalom visszaállítása érdekében.

A dokumentumban felszólítottak az alkotmányos rend, a jogállamiság, a demokrácia, illetve az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartására. Emellett hangsúlyozták, hogy a halálbüntetés határozott tilalma lényeges elemét képezi az uniós közösségi vívmányoknak (acquis communautaire).

Sokan attól tartanak, hogy a tisztogatásokat valódi leszámolás követheti. Binali Yildirim török miniszterelnök hétfőre virradóra ismételten kilátásba helyezte a halálbüntetés újbóli bevezetését, miután két nappal korábban Erdogan kijelentette, hogy parlamenti vita tárgya lehet a halálbüntetés újbóli bevezetése a meghiúsult puccskísérlet nyomán.

Törökországban 2004-ben törölték el a halálbüntetést, ami lehetővé tette Ankara számára, hogy a következő évben megkezdje az uniós csatlakozási tárgyalásokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »