Kozák Danuta két év kihagyás után leiskolázta a mezőnyt

Családja van, párja nincs

Kozák Danuta és Kammerer Zoltán volt a kajak-kenu világbajnoki válogató első napjának a hőse. Előbbi két év kihagyás után is utcahosszal nyert női kajak egyes ötszáz méteren, utóbbi pedig negyvenévesen is tartja a tempót a fiatalokkal, a nála kereken húsz évvel fiatalabb Erdőssy Csaba párjaként szoros csatában második lett kajak kettes ezer méteren.

Mintha megállt volna az idő Kozák Danuta körül. Ami persze csúsztatás, hiszen az elmúlt két évben a lehető legcsodálatosabb dolog történt vele, életet adott egy kislánynak. A vízen azonban mi sem változott. Ugyanaz az erőteljes stílus, ugyanaz az eltökéltség, és persze ugyanaz a fölény, mint két évvel ezelőtt, az olimpia évében.

„Nyerni szerettem volna, de ennél szorosabb versenyre számítottam” – mondta már a parton a szintén rá jellemző szerénységgel.

Hírdetés

Az ötszörös olimpiai bajnok anyuka továbbra is verhetetlen Fotó: MKKSZ

Két hajó előnnyel ért célba. Pedig, ahogy egy napja írtuk, a magyar mezőny keményebb, mint a világbajnoki. Hogy mást ne mondjunk, a háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella be sem jutott a döntőbe. Kozák mögött Medveczky Erika, a tavalyi vb-induló lett a második, Kárász Anna a harmadik, az évről évre előbbre lépő Bodonyi Dóra a negyedik, a szintén szülés után visszatérő Csipes Tamara az ötödik, a Lucz nővérek közül a legidősebb, a tavaly kétszeres Eb-aranyérmes Dóra a hatodik, az egy éve az első válogatón, majd e számban az Európa-bajnokságon is győztes Takács Tamara – elképesztő! – csak hetedikként ért célba.

„Azért nem mondanám, hogy zökkenőmentes volt a visszatérésem. Amikor elkezdtem a komolyabb edzéseket, kisebb-nagyobb sérülések hátráltattak, s tavasszal az influenzával is meg kellett küzdenem. A válogatóra szerencsére mégis minden összeállt, tényleg egészen jól ment a versenyzés, jó időt is mentem” – összegezte dióhéjban a közelmúlt eseményeit az ötszörös olimpiai bajnoknő, miközben a kislányát felváltva a férje, egyben az edzője, Somogyi Béla és az édesanyja dajkálta.

Kozák Danuta ma párosban nem áll rajthoz, mint mondta, az egyesre helyezi a hangsúlyt, kétszáz méteren is szeretne kijutni az Eb-re és a vb-re.
„Egy nap három pálya nekem már kicsit sok, ráadásul az elő- és a középfutamban is keményen kellett nyomni, hogy továbbjussunk. De mit csináljak, még mindig élvezem a versenyzést” – beszélt a nap megpróbáltatásairól Kammerer Zoltán, akinek a társa akár a fia is lehetne… De jól kiegészítik egymást, Erdőssy Csabáról biztosan hallunk még. Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert győzelme tulajdonképpen papírforma K-2 1000-en, hiszen ők a tavalyi vb-n negyedikek lettek.

Megfelel az elvárásoknak Birkás Balázs (K-1 200), Balla Virág (C-1 500), valamint Korisánszky Dávid és Mike Róbert (C-2 1000) sikere is. Az első válogató nyertesei utazhatnak a jövő heti Európa-bajnokságra, Belgrádba.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »