Kövesi-ügy újratöltve: Augustin Lazăr főügyész leváltását kezdeményezi az igazságügy-miniszter

Kövesi-ügy újratöltve: Augustin Lazăr főügyész leváltását kezdeményezi az igazságügy-miniszter

Tudorel Toader igazságügy-miniszter szerdán bejelentette, hogy kezdeményezi Augustin Lazăr legfőbb ügyész tisztségéből való elmozdítását. A főügyész „egyértelmű túlzásoknak” nevezte a tárcavezető által a menesztése indoklására felhozott érveket.
A tárcavezető sajtótájékoztatóján húszpontos „bűnlajstromot” sorjázó, 63 oldalas jelentést olvasott Lazăr fejére, miként tette azt korábban Laura Codruța Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt főügyésze esetében is, akinek a leváltását az alkotmánybíróság támogatását megszerezve sikerült elérnie Klaus Johannis államfőnél.

A miniszter egyebek mellett nyilvános megszólalásait rótta fel a legfőbb ügyésznek, amelyekkel az védelmébe vette Kövesit, bírálta a törvényhozást és a kormányt az igazságügyi reformhoz tartozó törvényekért, továbbá azt, hogy titkos együttműködési megállapodást kötött a hírszerző szolgálattal.

Hírdetés

A Viorica Dăncilă vezette kormány igazságügy-minisztere szerint a legfőbb ügyész ezzel a „törvénytelen”, a közvélemény elől eltitkolt lépéssel egy „párhuzamos igazságszolgáltatás” előtt nyitott utat. Toader szerint Lazărt 2016 áprilisában egy hiányos pályázat alapján nevezték ki legfőbb ügyésznek, azóta pedig számos esetben túllépte hatáskörét, az ártatlanság vélelmét sértő módon „magas rangú vádlottakról” beszélt a nyilvánosság előtt, és nyilvánosan megkérdőjelezte a DNA-főügyész kiértékelésének és leváltásának jogalapját. Toader szerint Lazăr „eltérítette” a legfőbb ügyészi tisztséget annak alkotmányos rendeltetésétől, a tarthatatlan helyzet pedig csak a felmentésével orvosolható.

A legfőbb ügyész úgy reagált: az igazságügy-miniszter által a menesztése indoklására felhozott érvek „egyértelmű túlzások”, szerinte ezt a módot találta a kormány arra, hogy válaszoljon a Velencei Bizottság ajánlásaira. Lazăr szerda este rámutatott, 36 éven keresztül kizárólag „nagyon jó” minősítéseket kapott a tevékenységi kiértékelőkön, és soha nem kérdőjelezték meg szakmaiságát.

Az MTI emlékeztet: Romániában az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki és váltja le az igazságügyi miniszter javaslata alapján. Miután azonban az alkotmánybíróság a DNA-főügyész leváltása ügyében a jobboldali államfővel folytatott jogvitában a bukaresti szociálliberális kormánynak adott igazat, a média szerint Johannis aligha tagadhatja meg Lazăr felmentését. Az alkotmánybíróság megállapította: Johannis alkotmányos konfliktust idézett elő, amikor megtagadta a kormánykoalíció által visszaélésekkel vádolt DNA-főügyész elmozdítását, és arra kötelezte az elnököt, hogy adja ki a felmentéséről szóló rendeletet.

A taláros testület arra az alkotmányos előírásra alapozta döntését, amely szerint az ügyészek az igazságügy-miniszter fennhatósága alatt fejtik ki tevékenységüket. A testület leszögezte: az elnöknek az ügyészségi vezetők felmentésénél nincs „önkényes” hatalma, nem mérlegelheti annak időszerűségét, csak szabályosságát.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »