Kövesi: a romániai igazságszolgáltatásnak és a korrupció ellen harcolóknak szólnak a szavazatok

Kövesi: a romániai igazságszolgáltatásnak és a korrupció ellen harcolóknak szólnak a szavazatok

A teljes romániai igazságszolgáltatási rendszernek és az összes román állampolgárnak szól az Európai Parlament LIBE-bizottságának szerdai szavazata – mondta a Brüsszelből hazatérő Laura Codruţa Kövesi.

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetője kijelentette, nagy örömmel tölti el, hogy az Európai Parlament mindkét illetékes bizottsága rá adta a szavazatok többségét az Európai Ügyészség főügyészjelöltjei közül.

“Ez a szavazat nemcsak nekem szól, hanem a teljes romániai igazságszolgáltatásnak, minden romániai állampolgárnak, akik az utóbbi időben támogatták a korrupcióellenes harcot és a jogállamiságot. Ez a voks minden, nyomás alatt dolgozó európai ügyésznek és bírónak szól” – jelentette ki Kövesi.

Hozzátette, önállóan, szakmai tudására alapozva jelentkezett az európai főügyészi tisztségre, nem kérte a román kormány támogatását és nem is számít rá. “Ami tőlem függött, azt megtettem” – mondta jelöléséről, utalva arra, hogy a végső döntést az Európai Tanács és az Európai Parlament hozza meg, politikai egyezkedések nyomán.

A DNA volt főügyésze azt is közölte, támogatja a romániai ügyészek és bírák tiltakozását, akik ezekben a napokban az igazságügyi törvények újabb módosításai ellen emelték fel hangjukat, és megpróbálnak ellenállni annak a kísérletnek, hogy az igazságszolgáltatást politikai ellenőrzés alá vonják.

Hírdetés

A DNA volt vezetője, Laura Codruţa Kövesi kapta a legtöbb szavazatot szerdán az Európai Parlament (EP) Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában az európai főügyészi tisztségre javasolt három jelölt meghallgatását követően.

Kövesire a testület 26 tagja adta voksát, a francia Jean-Francois Bohnert 22, Andres Ritter német jelölt pedig egy szavazatot kapott.

Hasonlóan rangsorolták a jelölteket az EP Költségvetési Ellenőrzési Bizottságában (CONT) kedd este tartott szavazáson: itt is Kövesi végzett az élen 12 szavazattal, Jean-Francois Bohnerre a testület 11 tagja, Andres Ritterre pedig egy bizottsági tag adta voksát. Minhárom jelöltet kedden hallgatták meg a két bizottság együttes ülésén.

A két testület javaslatát továbbítják az Elnöki Konferenciának és Antonio Tajani EP-elnöknek.

Az európai főügyészt az Európai Parlament és az Európai Tanács közös döntése alapján nevezik ki. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »