Kövér László: a népszavazás többről szól

Az Országgyűlés elnöke szerint az október 2-ai, a kényszerbetelepítés elleni kvótareferendum többről szól, mint akár egy országgyűlési választás.

Kövér László az Inforádió Aréna című műsorában kedd este arról is beszélt, hogy a szombati fővárosi robbantás „egy borzasztó dolog, becstelen cselekedet”. Nem lehet racionális magyarázatot találni arra, valaki hogy jut el oda, hogy megpróbál megölni másokat. Reméli, minél előbb elfogják a tettest – tette hozzá.

A kvótanépszavazásról az Országgyűlés elnöke kiemelte: a fórumokon megjelentek számából azt olvasta ki, nagy az érdeklődés, és nem csak a Fidesz törzsközönsége megy el. Van egy jogos aggodalom Európa és Magyarország jövője iránt, és nagyfokú egyetértést lát a kormány és az emberek között e kérdésben – közölte.

Megjegyezte: nincs olyan választás, amelyre ne lenne érdemes elmenni, és itt többről van szó, mint akár egy országgyűlési választásról.

Hozzátette: az, hogy a népszavazásnak lesz-e közjogi következménye vagy nem, az eredmény ismeretében elválik. Ez lehet akár törvény- vagy alaptörvény-módosítás, de ezzel most nem foglalkoznak, a hátralévő néhány napban minél több embert szeretnének meggyőzni.

Kijelentette: sem politikailag, sem jogilag nem halott a kvóta, folyamatban vannak azok az eljárások, amelyek ezt célozzák. Talán azért csöndesebbek Brüsszelben, és azért tettek félreérthető kijelentéseket a közelmúltban, mert nagyon is tartanak a magyar népszavazás eredményétől – mondta.

Kövér László szerint ha érvényes lesz a voksolás, az azt jelenti, hogy a mindenkori kormányt legalább három évig kötelezi a népakarat. Ha nincs meg ez a többség, akkor „csak” politikai értelemben kötelezi a mostani és következő kormányokat a népakarat, hogy szembeszálljanak továbbra is minden olyan brüsszeli kísérlettel, amely megpróbálja Magyarország kulturális és etnikai arculatát is átformálni, ami Nyugat-Európa több országában már megtörtént – fejtette ki Kövér László.

Nem véletlenül értékelődött fel Orbán Viktor, a kormány és Magyarország szerepe az európai porondon az elmúlt hónapokban – mondta. Megjegyezte: vannak olyan nemzetközi politikai, gazdasági erőcsoportok, amelyeknek van egy világos víziójuk Európáról. Nem a nemzetállamok Európáját, hanem egy gyökértelenné tett populáció nemzetek feletti kvázi demokráciáját szeretnék látni – fogalmazott.

Az Országgyűlés elnökének megítélése szerint a probléma gyökere abban rejlik, hogy olyan politikusgeneráció áll az unió élén, amely marxista vagy még attól is balra lévő fiatalkorra tekinthet vissza nosztalgiával, és nem tudnak a hazájukról vagy a kontinensről távlatokban gondolkodni. A napi politikai érdekek vezérlik őket, nem érdekli más, csak a következő választás, amit meg akarnak nyerni. Nem csak azt kell önzésként láttatni, hogy Magyarország vagy a V4-ek védik a saját érdekeiket, hanem az is önzés, ha egy adott ország a saját döntését európai érdekként állítja be, mint ahogy tette Németország – jelentette ki.

Kövér László szerint a legnagyobb módosulás Ausztria politikájában figyelhető meg, az olaszok vagy a görögök ugyanakkor semmit nem változtak az elmúlt egy évben, és Németországban is inkább az emberek hangulata változott, nem a politika.

A probléma ugyanakkor akkorára duzzadt, hogy ezt pusztán retorikai fordulattal nem lehet megoldani. Az unió és benne a nagy államok tanácstalanságban vergődnek, nem képesek annak kimondására, hogy nem kezelni kell a migrációt, hanem megállítani – közölte.

A hazai munkaerő megtartásáról azt mondta, egyetlen kormány sem teheti meg, hogy akadályozza a munkaerő szabad áramlását. Emlékeztetett: a V4-ek kormányai a saját munkavállalóik védelmében álltak ki a Brexit kapcsán. Eközben ugyanakkor egyfajta bérkiegyenlítődés zajlik, a nettó bérnövekedés 7 százalékos volt – jegyezte meg. Azt azonban egyetlen kormánytól se várja senki, hogy rövid távon fel tudja zárkóztatni a béreket – mondta.

Kitért arra is: az online szerencsejátékkal kapcsolatos kedden elfogadott törvénymódosítás jelzés arra, hogy nem lehet „a kormánnyal szórakozni”, nem engednek a szerencsejáték-iparban azoknak, akik ki akarják vinni a pénzt Magyarországról.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »