Kövér: két alapértékben nem fogunk kompromisszumot kötni

Kövér: két alapértékben nem fogunk kompromisszumot kötni

A betelepítésnek csak önkéntes alapon lehet helye, a tervezett pénzbeli szankcionálás pedig nem európai szolidaritás, hanem annak megcsúfolása – jelentette ki felszólalásában Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Európai Unió parlamenti elnökeinek luxembourgi konferenciáján hétfőn.

Kövér László úgy fogalmazott: “a szankcionálással és az uniós források megvonásával való fenyegetőzés nem vall demokratikus hajlamokra. Ez ugyanaz az erőpolitika, amit a magyaroknak 1990 előtt egy másik unió részéről már megtapasztaltak – hangsúlyozta. Kijelentette: Magyarország hajlandó anyagi áldozatot vállalni és kész segítséget nyújtani minden olyan esetben, amely a válságnak az Európán kívüli megoldását célozza.

Elmondta, hogy Magyarország nem ért egyet az Európai Bizottságnak a dublini rendszer megreformálására tett javaslatával, amely nem a tagállamok konszenzusán alapul.

Úgy vélekedett: a migráció Európa számára elsődlegesen biztonsági kérdés. Magyarország az Orbán Viktor miniszterelnök által bemutatott Schengen 2.0 akcióterv révén megoldást kínál Európa biztonságának megőrzésére, amelynek alapeleme a schengeni rendszer megvédésének deklarálása, a külső határok védelme.

A magyar álláspont szerint maradéktalanul biztosítani kell a hatályos európai uniós és schengeni szabályok érvényesülését, és csak ezt követően lehet elvégezni a dublini szabályok reformját – mondta.

Hozzátette: a megoldás része az is, hogy a migránsok beáramlását az Európai Unión kívül kell megállítani. Külön kell választani a védelemre szorulókat a gazdasági migránsoktól, valamint zárt uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központok felállítására van szükség.

Ennek érdekében visszafogadásra és visszatérésre vonatkozó megállapodásokat kell kötni a származási és a tranzitországokkal, és ezeknek érvényt is kell szerezni – emelte ki a házelnök. Kövér László a konferencián hangsúlyozta, hogy az Európai Uniót meg kell erősíteni.

A politikus leszögezte: szemben az “Európai Egyesült Államok” gondolatával “Magyarország az európai alaptézis pártján áll”.

“Mi az európai nemzetállamok mint tagállamok egyenjogú együttműködését tekintjük az Európai Unió alapjának” – mondta.

Úgy vélekedett: két alapértékben “nem tudunk, nem fogunk” kompromisszumot kötni: az egyik a népakarat, azaz a demokrácia érvényesülése, a másik az állami szuverenitás gyakorlása.

Kövér emlékeztetett, hogy amikor beléptünk az Európai Unióba, azért tettük, mert európai demokráciában akartunk élni, olyan rendszerben, ahol tiszteletben tartják a nép, a választópolgárok akaratát.

A házelnök úgy vélte, hogy ehhez képest a “római antitézisben” foglalt gondolat egyik képviselője, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke úgy vélekedik, hogy az európai miniszterelnökök túlságosan hallgatnak a választóikra, és ezért nem “full time” európaiak.

“Csak az +full time+ európai politikus, aki figyelmen kívül hagyja és mellőzi az európai választópolgárok akaratát? Ez lenne a jövő?” – tette fel a kérdést felszólalásában a házelnök. Kövér László hangsúlyozta: Magyarország az Európai Unióba való belépésekor szuverenitása megosztásáról döntött és nem szuverenitása feladásáról.

“Ha a tagállamok lemondanak a jelenleg önkéntesen megosztott szuverenitásukról is, ha az európai hatalomgyakorlás nem a népuralmon, hanem a valamilyen más uralmon – például bürokraták és pénzemberek háttérmegállapodásain – alapul, ha az európai népakaratot kiiktatják, akkor ki fogja gyakorolni Európában a szuverén főhatalmat, milyen legitimáció alapján és kinek a javára?” – kérdezte a házelnök.

MTI

The post Kövér: két alapértékben nem fogunk kompromisszumot kötni appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »