Kövér: ha nincs őszinte megbékélés, akkor ennek a térségnek nincs igazán jövője

Kövér: ha nincs őszinte megbékélés, akkor ennek a térségnek nincs igazán jövője

Hetvenhat évvel ezelőtt láttak napvilágot a náci törvényhozás minden fontos ismertetőjegyét magukon viselő úgynevezett Beneš-dekrétumok, amelyek ma is hatályban vannak Szlovákiában. Az üldözötteknek állítottak emléket Somorján, melynek szónoka Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke volt, akit arról kérdeztünk az esemény után, hogyan is viszonyulhat a felvidéki magyarság Szlovákiához, hogyan várhatjuk a sebek begyógyulását, amikor nemhogy bocsánatkérésre nem került sor, de Szlovákia nyíltan fellép az európai nemzeti kisebbségek minimumát kifejező Minority SafePack ellen.

A házelnök szerint Szlovákia ilyen módon történő „perbe szállása” a SafePack ellen nem igazán nyom a latba, hiszen ha a Bizottság úgy dönt, hogy enged a népi kezdeményezésnek, akkor az meg is lesz. Ha pedig nem így dönt – márpedig Kövér László szerint Szlovákia beavazkozása nélkül is nagyon ebbe az irányba hajlik – akkor nincs mese, tovább kell folytatni a küzdelmet. Mindazonáltal sajnálja ezt a lépést, mert erre igazán nem lett volna szüksége senkinek…

Ami a szlovák-magyar viszonyt illeti, Kövér László elmondta:

Pedig a szerbekkel sokkal súlyosabb konfliktusaink voltak a múlt században, mint a szlovákokkal – mondta Kövér, hozzátéve: csakis úgy tudjuk magunk mögött hagyni a múltat, ha őszintén szembe nézünk az egymásal szemben elkövetett bűnökkel, hibákkal, tévedésekkel és ezért kölcsönösen kiengeszteljük egymást. Nem elfelejtve tehát a múltat, hanem abból tanulva, levonva a tanulságokat építkezve a jövőre.

Hírdetés

„Előbb-utóbb ennek meg kell történnie Szlovákiával is, sőt meg kell történjen az egész közép-európai térségben, nemcsak a magyarok és a szomszédos nemzetek, de például a szerbek és a horvátok között is. Ha ez nem valósul meg, akkor ennek a térségnek nincs igazán jövője”

– mondta a Felvidék.ma-nak Kövér László.

(HA/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »