Kövér: Egyiptom stratégiai partnere Magyarországnak

Magyarország a visegrádi országcsoport tagjaként a jövőben is stratégiai partnerként tekint Egyiptomra – jelentette ki a közel-keleti állam törvényhozásának elnökével folytatott csütörtöki budapesti megbeszélése után Kövér László házelnök.

Mint Kövér László mondta, az illegális tömeges migráció témájában „Egyiptomra nem a probléma (…) , hanem a megoldás részeként tekintünk”, az országot a magyar kormány nem csupán a kétoldalú kapcsolatokban tekinti stratégiai partnernek, hanem az Európai Unió kollektív biztonsága szempontjából is.

Hangsúlyozta: Egyiptom az utóbbi esztendőkben óriási lépést tett a politikai stabilitás és a demokratikus fejlődés irányába, amit az Európai Uniónak méltányolnia kell. Ez nemcsak politikai kiállásban, a retorika változásában, a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzésében kell, hogy megnyilvánuljon, hanem – Magyarország és a V4-ek álláspontja szerint – abban is, hogy segítséget kell nyújtani a befogadott menekültek ellátásában is.

Kövér László kiemelte: az egyiptomi államfő tavalyi látogatása élénkítette és megerősítette a kormányközi kapcsolatokat, most a parlamentek szintjén indul el hasonló folyamat.

Utalt rá: az arab államok közül először Egyiptommal lépett Magyarország diplomáciai kapcsolatra, a közel-keleti államban másfél évszázados múltra tekinthet vissza a parlamenti demokrácia, a két állam között pedig rendkívül erős volt a múltban a gazdasági kapcsolat. Kövér László hangsúlyozta, mindez alapot jelent a kapcsolatok jövőbeni továbbfejlesztésére az élet minden területén, hiszen „a parlamentáris kapcsolatainkat is megalapozza az a bizalom, ami a két ország között fennáll”.

Ali Abdel-Ál, az egyiptomi parlament elnöke a sajtótájékoztatón azt emelte ki: az új kairói törvényhozás megalakulása óta törekedtek arra, hogy létrejöhessen egy egyiptomi-magyar baráti tagozat, és ez meg is történt. A találkozón számos olyan gazdasági, kulturális, kereskedelmi turisztikai kérdéssel és az illegális migráció témájával foglalkoztak, és mindegyikben teljes volt az egyetértés a felek között.

Az egyiptomi házelnök jelezte azt is, hogy hivatalos meghívást adott át a magyar Országgyűlés elnökének.

D__TT20161124021

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Ali Abdel-Ál, az egyiptomi parlament elnök a megbeszélésük után sajtónyilatkozatot tesznek az Országház Delegációs termében 2016. november 24-én


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »