Kovásznán is szemet szúrt a városzászló

Kovásznán is szemet szúrt a városzászló

A kovásznai városházán tartott kormányhivatali ellenőrzés jegyzőkönyvében törvénytelennek nyilvánították Kovászna több éve használatban lévő városzászlóját. A városházát nemrég kötelezték, hogy távolítsa el a hivatalról és alárendelt intézményeiről a címeres zászlót, a rendeletnek eleget is tett Kovászna polgármestere. A kötelező zászlóbevonás után új eljárást indítottak, hogy az érvényben lévő előírások értelmében újra törvényesítsék a zászlót – tudtuk meg Gyerő József polgármestertől.

Kovászna helyi tanácsa a 2000-es évek elején fogadta el a város zászlaját, mely lényegében a helység címerének fehér hordozóanyagra vetített mását mutatta. A címert a maga során a helyi tanács jóváhagyása után kormányhatározattal is törvényesítettek. Időközben a helyi zászlók érvénytelenítésének hulláma Kovásznát is elérte, arra hivatkoztak, hogy a zászlók elfogadására nincs törvényes keret. Eredményként a Kovászna Megyei Törvényszék majd a Brassói

Táblabíróság is jogtalannak ítélte a városzászlót. Erre a sorsra jutott a megyezászló, a környék több településének zászlaja is. A megsemmisítések főként Kovászna és Hargita megyei településeket érintettek, a táblabírósági tárgyaláskor Brassó zászlaja ott lobogott az épületen, és nem zavart senkit. Kovászna továbbra is használta a régi városzászlót, a lobogó ügyét nem is bolygatta senki, egészen mostanig – elevenítette fel Gyerő József.

Hírdetés

Szeptemberben a prefektúra ellenőrzőtestülete vizsgálódott a kovásznai városházán, a megbízottnak szemet szúrt a zászló, amely ott lengett a városháza alárendelt és partnerintézményein is. Az ellenőrzés jegyzőkönyvében kihágást állapítottak meg a városzászló használatának esetében, és kötelezték a városházát, hogy távolítsák el a zászlókat. Hogy mennyire morális ez a kötelezés, az megkérdőjelezhető, de a törvényes felszólításnak eleget tettek – magyarázta a városzászló bevonásának körülményét a polgármester.

Ezek után úgy határozták, a mostani törvényes lehetőség szerint (2015-ben – többek között az RMDSZ javaslatára – törvény született, amely szabályozza a helyi zászlók elfogadásának és használatának lehetőségeit – szerk. megj.) újra a tanács napirendjére tűzik a városzászló elfogadását. Két változat közül választhatnak a városatyák: egyiken fehér, másikon arany színű alapon látható a városcímer. A polgárok is véleményezhetik a zászlókat, a tervezetet kifüggesztették a városházán, folyamatban van a közmeghallgatási és átláthatósági procedúra.

Hamarosan a tanács napirendjére kerül a zászló ügye, elfogadása után kormányhatározattal fogják törvényesíteni a zászlót – ismertette a tervezett törvényes lépéseket Gyerő József.

Bokor Gábor / Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »