Kovács Zoltán megmagyarázta, miért volt szükség a Tudta? kampányra

Kovács Zoltán megmagyarázta, miért volt szükség a Tudta? kampányra

Kifejezetten szükségesnek ítélte a kvótareferendummal kapcsolatos nyári tájékoztatási kampányt a kormányszóvivő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Kovács Zoltán tájékoztatása szerint a kampányt folytatják, és abból minden kormánytag kiveszi a részét, hogy az emberek egyértelmű nemmel tudjanak felelni a feltett kérdésre. Kiemelte, hogy október 2-án Magyarország lakói elsőként nyilváníthatnak véleményt az unióban arról, hogy elképzelhetőnek tartják-e, hogy a brüsszeli bürokrácia a nemzeti parlamentet megkerülve határozzon a kényszerbetelepítésről.

Ferdít és elhallgat a nyugati média

Az eddig megjelenített 5-6 fő üzenetre szükség volt, mert a nyugat-európai média erősen megosztott, illetve részben elfedi a helyzetet – indokolt, hozzátéve: látható, hogy az illegális bevándorlás komoly közbiztonsági kihívást jelent, és drasztikusan megemelkedett a nőket érő atrocitások száma, emellett bizonyítható az egyértelmű kapcsolat a terrorizmussal gyanúsíthatók és elkövetők, illetve az illegális migráció között.

A kormányszóvivő értékelése szerint a nyári események arról tanúskodnak, amiről tavaly: „az illegális migráció okozta kihívások és feladatok velünk vannak”. Szavai szerint nem sok jót ígér az az évről évre ismétlődő tendencia, hogy az első 7-8 hónapban érkezett migránsok száma év végére megduplázódik. A Frontex, illetve az Eurostat adatai szerint csak a Földközi-tengeren keresztül több mint 260 ezren érkeztek Európába, és majdnem ugyanennyien érkeztek szárazföldi úton – ismertette.

Marad a válsághelyzet

Az elhúzódó nyomás miatt a kormány intézkedni fog a szeptember 9-én lejáró, a tömeges bevándorlás okozta országos válsághelyzet meghosszabbításáról – jelezte, és közölte azt is, a kormány amellett, hogy döntött arról, hogy háromezerrel növeli a rendőrség létszámát és megerősíti a határvadász századokat, más technikai eszközök megteremtéséről, továbbfejlesztéséről is gondoskodik.

Arra a kérdésre, hogy a referendumnak lesz-e befolyása a brüsszeli döntésre, azt felelte, hogy sem idehaza, sem az unióban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az EU egy soha át nem ruházott hatáskörben készül a tagállamokra kötelező döntést hozni. A népszavazás megkerülhetetlen – szögezte le.

A külföldön élők levélben szavazására vonatkozóan közölte: egy gyors módosítás veszélyeztetné a lebonyolítást, s aki akarja, az rendezett, szabályozott körülmények között most is le tudja adni a voksát. Az ellenzéki pártok ezzel kapcsolatos tevékenységét pótcselekvésnek ítélte, rámutatva: ők egyszerre buzdítanak arra, hogy az emberek ne vegyenek részt a népszavazáson és „vitézkednek” olyan mellett, amiben nincs mozgástér.

Mengyi-ügy: a kormány nem érintett

A kormányszóvivő a Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselőt ért vádakra vonatkozó kérdésre közölte: a kormány részéről nincs érintettség az ügyben, zéró toleranciát képviselnek a korrupcióval kapcsolatban. Mindenkinek magának kell vállalnia a felelősséget – folytatta, vitatva ugyanakkor a sajtóinformációk megbízhatóságát.

Kovács Zoltánt kérdezték a Magyar Nemzeti Bank alapítványainál betöltött pozíciókról is, amire válaszul leszögezte: a jegybank a kormánytól független, így nem lehet álláspontja erről.

Arra pedig, hogy az Uber panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnál Magyarországgal szemben, azt emelte ki: a fuvarmegosztó működését senki nem tiltotta be, a szolgáltató maga döntött a kivonulásról. A kormány csak annyit kért, hogy feleljenek meg az adózási és egyéb szabályoknak, furcsa, hogy ők tesznek panaszt – jegyezte meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »