Kovács Péter: az RMDSZ jelöltjeinek 25%-a nõ

Az RMDSZ 100%-ban adományokból és tagságdíjakból finanszírozza a kampányt. Összesen 8749 jelöltet indítanak a június 5-i helyhatósági választásokon, ebből 292 polgármesterjelölt, 7841 helyi tanácsosjelölt, 616 megyei tanácsosjelölt. A jelöltek 25%-a nő, pontosabban 2125 női jelölt vesz részt a megmérettetésen, a jelöltek mintegy egyharmada új – ismertette az RMDSZ kampányának sarokszámait Kovács Péter, az RMDSZ kampányfőnöke.

A kampányt szabályzó törvénynek az volt a célja, hogy egy átlátható kampányt biztosítson, végül egy nem látható kampány lett ennek az eredménye – vélekedett. A törvény ezzel együtt előnyös a szövetség számára, mert az RMDSZ hagyományosan alacsony költségvetésű kampányokat bonyolít le, viszont negatívan hathat a választási részvételre, hogy nincs kampányhangulat – tette hozzá.

Kovács Péter néhány szóban beszámolt arról, hogy milyen tényezők akadályozzák az RMDSZ kampányát. Buntára utalva elmondta, a választók ne dőljenek be azoknak, akik nem nyertek az előválasztáson, ennek ellenére indulnak a választásokon. Kovács az Erdélyi Magyar Néppártot is akadályozó tényezőként említette. A néppártosok azt ígérték, hogy verseny lesz ott, ahol a magyar képviselet nem veszélyeztetett, és nem kockáztatják a magyar képviseletet ott, ahol alacsony számban él a magyarság; ennek ellenére nem tettek eleget ígéretüknek, számos helyen az RMDSZ jelölt ellen indultak, vagy román polgármesterjelöltet támogatnak – jegyezte meg.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »