Kötvénybiznisz: zátonyra futott a nem hivatalos ülés

Kötvénybiznisz: zátonyra futott a nem hivatalos ülés

Nemcsak a kormánypártok, a szocialisták és a Demokratikus Koalíció is távol maradt a letelepedési kötvényeket vizsgáló nem hivatalos parlamenti bizottság ülésétől. Az ellenzéki pártok delegáltjaiból álló testület a Jobbik kezdeményezésére jött létre, abban bíznak, országgyűlési képviselőként kapnak majd tájékoztatást a különböző hatóságoktól.

Kormánypárti képviselők nélkül ülésezett a Jobbik által kezdeményezett, a letelepedési kötvények gazdasági és társadalmi hatását vizsgáló árnyékbizottság.

A Jobbik MSZP–Fidesz-paktumnak tartja, hogy nem működhetnek hivatalos parlamenti testületként. Az első, zárt ülésen a bizottság működéséről egyeztettek az ellenzéki pártok, a szocialisták nélkül. „Ami talán nem is olyan meglepő azután, hogy ők voltak azok, akik annak idején a parlamenti vizsgálóbizottság mint műfaj ellehetetlenítésében részt vettek. Lévén hogy az Országgyűlésről szóló törvény jelenlegi szabályozása, amely lehetetlenné teszi, hogy vizsgálóbizottságok felálljanak, egy MSZP-s módosító javaslat Fidesz általi befogadásával jött létre” – jelentette ki Staudt Gábor jobbikos országgyűlési képviselő.

A szocialisták frakcióvezetője fontos kérdésnek nevezte ugyan a letelepedési kötvények megszüntetését, a vizsgálóbizottságot komolytalan kezdeményezésnek tartja. „A Jobbiknak mi a célja a végén? Hogy fogadják el az alaptörvény-módosítást. Ugye azt mondja, hogy szűnjön meg a letelepedési kötvény, és akkor megszavazza az alaptörvény módosítását. Mi pedig azt mondtuk, hogy egy érvénytelen népszavazásból nem következik alaptörvény-módosítás, ezért mi, ahogy a magyar emberek többsége nem vett részt a népszavazáson, nem veszünk részt az alaptörvény módosításában. Ez a politikai játék erről szól, ezért nem veszünk részt ebben” – mondta az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan.

Az Együtt bízik abban, hogy az érintett hivatalok és cégek is eleget tesznek majd tájékoztatási kötelezettségüknek, és személyesen válaszolnak a bizottság kérdéseire. „Ami a letelepedési kötvényekkel törvényekkel történik, nem más, mint egyszerű lopás. Innentől kezdve mi, az Együtt abban vagyunk érdekeltek, hogy ezt az ügyet felgöngyölítsük, és lehetőleg elérjük azt, hogy ebben a formában ez a biznisz megszűnjön” – mondta Szabó Szabolcs.

Az első sajtónyilvános ülést az LMP szervezi majd, ahol meghallgatnák a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vezetőit is. „Mind az Együtt, mind a Liberálisok, mind a Jobbik a bizottsági ülés alapján elkötelezettnek tűnik abban, hogy Magyarországon ezt az átláthatatlan és nyilvánvalóan a közvagyon lenyúlására irányuló intézményrendszert megszüntessük, emiatt örülünk ennek a partnerségnek” – mondta az LMP-s Sallai R. Benedek.

A Liberálisok szerint azzal, hogy a kormány nem járult hozzá a hivatalos vizsgálóbizottság felállításához, beismerte: van rejtegetnivalója a Rogán-féle kötvényekkel kapcsolatban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »