Kotleba: "Én leszek az első politikus, aki azért kerül bíróság elé, mert pénzt adott az embereknek"

Marian Kotleba, az ĽSNS elnöke célzatos és művileg megkonstruált komédiának tartja a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyészének július 26-i vádemelését.

„Ha a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) elfogadja a vádemelést, akkor én leszek az első olyan politikus, aki nem azért áll bíróság előtt, mert szétlopja a köztulajdont és elveszi az emberek pénzét, hanem azért, mert pénzt ad az embereknek. Ez egy abszurd helyzet. Nem félünk az ŠTS tárgyalásaitól, és bízom benne, hogy ha lesz bírósági ügy, akkor felmentenek” – közölte reakciójában Marian Kotleba az ĽSNS besztercebányai székhelyén.

Az ÚŠP ügyésze azért emelt vádat Marian Kotleba ellen, mert szerinte olyan mozgalommal szimpatizál, amely az alapvető szabadságjogok visszaszorítását tartja a céljának. Erről pénteken (július 27.) tájékoztatott Jana Tökölyová, az ÚŠP szóvivője.

A vádemelés alapja, hogy Marian Kotleba 2017-ben, Besztercebányán (Banská Bystrica), az egyik iskola dísztermében, körülbelül 400 meghívott vendég előtt, a szélsőségesek számszimbolikáján alapuló pénzösszeget adott át három jelenlévő családnak. Mindegyik csekket 1488 eurós összegre állították ki. Mint azt az ÚŠP szóvivője elmondta, a 14-es szám David Lane jobboldali terrorista 14 szavára utal: “We must secure the existence of our people and a future for white children”, ami magyarul azt jelenti: „biztosítanunk kell fajunk fennmaradását, és a fehér gyermekek jövőjét”. A 88-as számban a 8-as az ábécé 8. betűjére utal, amely a „H”. A „HH” a “Heil Hitler!” náci köszöntés rövidített alakja.

„A (neo)náci, illetve szélsőséges szimbólumok nyilvános használatával szimpátiáját fejezte ki a rasszista és náci ideológia iránt, amely az alapvető jogok és a személyi szabadság elnyomására irányul, és amely a faji, illetve etnikai alapú gyűlöletet hirdeti” – tette hozzá Tökölyová.

Rastislav Schlosár (ĽSNS), a parlament Alkotmányjogi Bizottságának tagja hangsúlyozta, hogy nincs olyan törvény vagy általános érvényű jogi előírás, amely megtiltaná a rendesen megadózott pénzösszegek ajándékozását a természetes személyeknek, főleg, ha szociális támogatásról van szó. Az pedig végképp nem számít, hogy mekkora ez a konkrét összeg. 

„Semmi esetre sincs szó bűntettről, de még csak kihágásról sem. Az ÚŠP és a NAKA politikai rendőrség oldaláról tényleg nincs másról szó, mint a paragrafusok politikailag motivált csűrés-csavarásáról, aminek nincs köze az igazsághoz és a joghoz – ezek csakis szubjektív ábrándok és elmeszülemények. Az ő logikájuk szerint a mostani évet is ki kellene törölni a naptárból. Ez a 20-as és a 18-as számot tartalmazza, amelyeket a felfogásuk szerint szintén lehet szélsőségként értelmezni” – állapította meg Schlosár.

Marian Kotleba és pártja határozottan elutasítja a vádat, és mindent meg fog tenni azért, hogy az ĽSNS vezetőjét felmentsék a bíróságon.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »