Kotleba emberei járőröznek a vonatokon

Kotleba emberei járőröznek a vonatokon

ZÓLYOM. A kockázatosnak tartott vonatszerelvényeken hétfőtől a Marian Kotleba vezette Mi Szlovákiánkért Néppárt emberei járőröznek. A háromtagú önkéntes “polgári járőrök” állítólag a rendet felügyelik. Kotleba nem zárja ki, hogy a vasúti járőrök az első lépést jelentik a polgárőrség létrehozásához, amely szerepel pártja programjában.

A pártvezér elmondása szerint ezzel reagálnak egy nemrég történt brutális esetre, amely során egy “cigány szélsőséges támadt rá az Érsekújvár–Zólyom (Zvolen) vonalon közlekedő vonatban utazó 21 éves lányra”.

Marian Kotleba még hétfőn a zólyomi (Zvolen) vasútállomás épülete elé sajtótájékoztatót hívott össze, ahol a csütörtökön este Garamkovácsiban (Kozárovce) játszódó esetre reagált. A romatelepről származó 17 éves fiú egy 21 éves lányt támadott meg, akitől korábban egy eurót kért, a fiú a lányt fojtogatta és öklével az arcába vágott. Az erőszakoskodó fiú elvette a lány pénztárcáját és mobilját. A lány az esetet csak a végállomáson jelentette a rendőrségnek.

“Ebből az okból kifolyólag a Mi Szlovákiánkért Néppárt (ĽSNS) úgy határozott, hogy e kockázatosnak tartott járatokon önkéntes járőrök lesznek, akik majd az utasok védelmét látják el, hogy az ilyen emberek által ne érezzék magukat veszélyeztettnek. A vasúttól megszereztük a kockázatos vasúti járatok jegyzékét, amelyek fokozott védelmet igényelnek, és saját hatáskörben polgári járőröket küldünk ezekre a vonatokra. Ezek a következők: az Érsekújvár – Zólyom, illetve a Léva – Zólyom közti személyvonat-járat és a Besztercebánya (Banská Bystrica) – Pozsony közti gyorsvonat-járat” – magyarázta Kotleba.

A polgári járőrök tagjai, általában három erős testalkatú férfi, rendes menetjegyet vált mindig magának. Amennyiben a vonaton problémát látnak, készek a rendzavarót lecsillapítani, a törvény keretei között egy ideig “vigyázni rá”, majd átadni a rendőrségnek. “A rendőrségtől is azt kérjük, hogy növelje járőrei számát a vonatokon” – mondta Marián Kotleba.

Hétfőn a Zólyomból induló szerelvény háromtagú járőralakulatának első parancsnoka az a Peter Krupa képviselő volt, aki arról híresült el, hogy fegyvert vitt be a parlamentbe. “Ha szükséges lesz, akkor a tettest a rendőrség megérkezéséig a hatályos jogszabály értelmében őrizetbe veszik, azután átadják őt az illetékes rendőri alakulatnak” – tette hozzá Kotleba.

Az ĽSNS célja az, hogy a belügyi tárcát rákényszerítse: újítsa fel a rendszeres rendőrségi ellenőrzéseket a kockázatos vasúti járatokon, ahol mindaddig Kotlebáék akarnak vigyázni a rendre, “amíg nem lesz vége az ilyen támadásoknak, s az igazságügyi és belügyminisztérium illetékesei nem gondolják át, hogyan is járnak majd el ilyen esetekben, mivel a támadás elkövetője szabadlábon van. Az állam mindaddig nem tudja megvédeni a tisztességes embereket, amíg ez nem változik, ez ügyből ki kell venni a saját részünket”.

Marián Kotleba nem zárja ki, hogy a vasúti járőrök az első lépést jelentik a polgárőrség létrehozásához, amely szerepel pártja programjában. A polgárőrségnek a párt szerint ott kellene működnie, ahol a rendőrség kudarcot vallott. A polgárőrség létrehozására a szélsőjobboldali párt a választási eredményekért járó állami támogatásokat kívánja felhasználni. A választáson szerzett több mint 200 ezer szavazatért a párt a hatályos szabályok szerint több mint ötmillió eurót kap az államkasszából.

Szlovákiában azonban a civil félkatonai alakulatok létrehozását, amelyek helyettesíthetnék a rendőrség munkáját, a parlament jóváhagyása nélkül jelenleg a törvény tiltja. Amennyiben azonban a polgárőrök nincsenek felfegyverkezve, őrzőszolgálatként hivatalosan is működhetnek.

Lucia Kurilovská jogi szakértő a Markíza televíziónak azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint az ilyen lépés egyáltalán nincs rendben. Ez ügyben a Szlovák Vasúttársaság (ŽSS) is világosan lát. “A ŽSS vonataiban semmilyen szubjektum semmiféle tevékenységet nem végezhet a társaságunkkal történt megegyzés nélkül. Az utasok biztonságára a vonat személyzete felügyel, és a vasúti rendőrséggel is aktívan együttműködünk” – magyarázta Jana Morháčová.

A rendőrség sem tartja elfogadhatónak Kotlebáék újabb akcióját. “Ha a párt tagjai és képviselői bűncselekményeket akarnak megakadályozni, csak ugyanúgy járhatnak el, mint más állampolgárok, s olyan mértékben tehetnek lépéseket, hogy az ne legyen törvénysértő” – figyelmeztetett Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány, aki szerint, ha ugyanúgy lépnének fel, mint ahogy azt a vasúti rendrőség tagjai megtehetik, az törvénysértő lenne, és önbíráskodásnak is minősülhet.

“A jogszabályok az ĽSNS tagjaira és képviselőire is vonatkoznak” – fogalmazott a főrendőr.

Tibor Gašpar a statisztikákat is ismertette. Abból kiderült, hogy 2015-ben a vasúti közlekedésben 705 bűncselekményt követtek el, ami a 2012-es évvel összehasonlítva 191 esettel kevesebb. Tavaly a felderítettség mértéke elérte az 52,6 százalékot


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »