Kötelezően lecseréltetik a határon a szerb rendszámtáblákat a koszovóiak

Feszült helyzet alakult ki hétfőn a szerb-koszovói határon, ahol a koszovói hatóságok minden belépő autóról leszedetik a szerb rendszámtáblát, és ideiglenes koszovói tábla használatára kötelezik az autósokat – közölte a szerbiai közszolgálati televízió helyszíni tudósítója hétfőn. Albin Kurti koszovói miniszterelnök korábban bejelentette, hogy ezentúl nem fogadják el, hogy az országban élők szerbiai rendszámtáblával közlekedjenek, minden koszovóinak koszovói rendszámtáblát kell igényelnie.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Koszovó déli részén nagyszámú szerb kisebbség él, amely szintén nem ismeri el a koszovói kormányt, így szerbiai dokumentumokkal rendelkezik, amelyeket egyre kevésbé fogadnak el a koszovói hatóságok.

A koszovói kormány előírásai szerint a Koszovóban lakóknak helyi rendszámtáblával kell rendelkezniük, ám a beszámolók szerint hétfőn nemcsak az ott élők autójáról, hanem valamennyi, Szerbiában regisztrált járműről leszedetik a rendszámtáblát, hogy ideiglenes koszovóira cseréljék. A helyszíni tudósítás szerint az ideiglenes tábláért öt eurót (körülbelül 1760 forint) kell fizetni, és két hónapig használható. Xhelal Svecla belügyminiszter megerősítette, nemcsak a Koszovóban élők rendszámtábláit kell lecserélni, hanem minden szerbiai rendszámtáblával rendelkező járműét.

Hírdetés

A Szerbia és Koszovó közötti átkelőknél, Jarinje és Brnjak mellett hétfő hajnalban a koszovói különleges rendőri alakulat (Rosu) egységei jelentek meg, hogy biztosítsák a terepet, és fellépjenek a tiltakozók ellen. A koszovói hatóságok bejelentésére ugyanis több száz helyi szerb jelent meg a határátkelőknél, hogy az intézkedéseket megakadályozza. A szerbek lezárták az utakat. A helyi szerbek legnagyobb pártja, a Szerb Lista (Srpska Lista) a Koszovóban tevékenykedő nemzetközi békefenntartóktól és a nemzetközi közösségtől kért segítséget a helyzet békés rendezése érdekében.

A feszült helyzet ellenére tettlegességre még nem került sor, Pristina és Belgrád is nyugalomra intett. Aleksandar Vucic szerb elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését, hogy a kialakult helyzetről tanácskozzanak, Belgrád szerint ugyanis a rendszámtáblacsere teljesen ellentétes azzal, amelyben Szerbia és Koszovó megállapodott a brüsszeli közvetítéssel folyó párbeszéd során, míg a koszovói albán vezetők azt állítják, a rendszámtáblák szeptember közepi lecserélése éppen a megállapodás egyik fontos része volt.

A koszovói sajtó magyarázata szerint a pristinai lépés hátterében az áll, hogy a koszovói rendszámtáblával rendelkező járművekre Szerbiába lépve szintén ideiglenes táblát „kényszerítenek”, és a koszovói fél csak a kölcsönösség elvét alkalmazza. A szerbeket az is aggasztja, hogy a terepet a Rosu biztosítja, a 2013-ban megkötött szerb-koszovói megállapodásban foglaltak ugyanis tiltják a szóban forgó különleges rendőri egység belépését Észak-Koszovóba a NATO és a helyi szerb vezetés beleegyezése nélkül, amint azt is, hogy a szerb hadsereg bevonuljon Koszovóba.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »