Kötelező életbiztosítással verték át az alkalmazottakat

Kötelező életbiztosítással verték át az alkalmazottakat

Kötelező életbiztosítással verték át a budapesti FKF-dolgozókat a szakszervezet szerint. 3 évig fizettek, ám amikor megszűnt a konstrukció, alig kaptak vissza valamit a pénzükből. Az egyik Fidesz alapítványt milliókkal támogató alkusz viszont százmilliókat kereshetett. A rendőrség sikkasztás gyanújával nyomoz az ügyben.

Kártyát lehúz, kesztyűt felvesz, irány a kukásautó – egy átlagos hajnal a Fővárosi Közterület-fenntartónál. Hóban, fagyban és kánikulában is dolgoznak, az év minden napján. Havi 90 ezer forintért. Ehhez jön még az évi 410 ezres cafeteria. A cégvezetés 2012-ben azonban úgy döntött, a béren kívüli juttatások egy részét életbiztosításra kell költeni.

Fotó: Hír TV

„A munkáltató a bértárgyalások során bejelentkezett hozzánk tárgyalásra. A tárgyalás során pedig a munkáltató cafeteria elemként ezt az élet- és baleset-biztosítást kínálta fel kötelező elemként ” –mondta Király András elnök.

Fotó: Hír TV

Ezzel a dolgozók szabadon felhasználható kerete évi 290 ezer forintra csökkent.

„Nem volt rá lehetőség, hogy azt mondjuk, hogy nem. Mert vagy azt mondták, hogy kössük meg, vagy akkor elestünk attól a pénztől, amit a biztosításra kötöttünk meg. Nem volt választásunk. Azt mondták vagy aláírjuk, vagy buktuk a pénzt, amivel meg lett kötve” – így az egyikük.

Végül a szakszervezet harcolta ki az életbiztosítások megszüntetését. Bár annak elvileg egy megtakarítási része is lett volna, a dolgozók hiába követelték vissza a pénzüket, alig kaptak vissza valamit.

Hírdetés

„Én 30 ezer forintot kaptam vissza” – árulta el a Célpontnak egy másik dolgozó.

A Főkefe dolgozóinak biztosításait a GB-Optimal bonyolította le. Ez az alkuszcég az Uniqa biztosító egyik termékét vezette be az FKF-hez, havi 10 ezer forintért. A kukások szerint az alkusz, Keszthelyi Erik dolga lett volna elmondani mindent a biztosításról, de szerintük ez nem történt meg és átverte őket.

A kiszámoló blog szerzője szerint az életbiztosítás csak az alkusznak hozhatott hasznot.

„Általában 50 és 150 százalék között szoktak kapni az ügynökök az első éves díjból. Ami azt jelenti, hogy egymilliárd forint az 330 millió forint évente. Ha három évre volt egymilliárd, vagyis akkor ha olyan terméket kötött, ami neki jó, akkor ilyen 400-450 milliót kaphatott az alkusz ebből a termékből” – mondta Csernok Miklós.

Fotó: Hír TV

Keszthelyi Erik alkusz. A most 33 éves üzletember 29 évesen kapta meg a Főkefés bizniszt. Mára több alkuszcéget vásárolt fel illetve alapított. Látszólag nem kötődik a politikához, de az egyik Fidesz-alapítvány, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány 2015-ös jelentésében feltűnik a neve, mint aki milliókkal támogatta az alapítvány munkáját. A férfi állítja, minden tudnivalót elmondott a kukásoknak az életbiztosításról. Azt azonban nem árulja el, hogy mennyi jutalékot kapott az üzletből.

Fotó: Hír TV

Ön mennyi jutalékot kapott az Uniqatól emiatt a biznisz miatt? Hát ez üzleti titok Róbert.

Az Uniqa is az üzleti titokra hivatkozva hárította el a válaszadást. Az FKF egykori vezetője azonban nem bánja, hogy szignózta a szerződéseket.

Az FKF új vezetése végül három év után felmondta a biztosítást. A rendőrség közben sikkasztás gyanújával nyomoz. Több tanút is meghallgattak az ügyben, gyanúsított egyelőre még nincs.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »