Kötelező a sebészeti ügyelet a fővárosi kórházakban

Mától minden fővárosi kórházban kell sebészeti ügyeletet biztosítani, az új rendszerben így már a lakóhelyük szerinti intézménybe viszi a mentő a betegeket. Az egészségügyi államtitkár szerint a rendszer működőképes, a Gyurcsány-párt szakpolitikusa ellenben azt állítja: nem volt választásuk a kórházaknak.

Áprilistól Fiumei úti kórház sebészetén is állandó ügyeletben kell lenni, ami 24 órában egy helyett már két sebészt jelent az osztályon. Korábban szerdánként és minden második vasárnap volt ügyeletben a kórház. Megesett, hogy negyven beteget láttak el egy nap alatt. Az igazgató szerint az új rendszerrel csökken a teher. „Nincs csúcsterhelés, de minden napra ki kell állítani műtéti teamet, annak a szükséges hátterével, aneszteziológia, műtősnő, egyéb asszisztencia. Ehhez kellett átcsoportosítást végrehajtani, kicsit nagyobb terhet ró minden sebészeti osztályra, mint a korábbi rendszer, de megvolt a kellő felkészülési idő hozzá” – mondta Sásdi Antal, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központjának főorvos-igazgatója.

A Szent Margit kórház megbízott igazgatója egyetért az átalakítással, mégis aggódik. A sebészeten csupán 25 ágy jut a intézményhez tartozó 180 ezer emberre. Badacsonyi Szabolcs levelében azt írja, az állandó sebészeti ügyelethez ráadásul sem a személyi, sem az anyagi kapacitásuk nincs meg. „Lehet, hogy nehéz lesz, lehet, hogy drága lesz, de szeretnénk ezt működtetni” – mondta.

Az egészségügyi államtitkár szerint több alkalommal egyeztettek a kórházigazgatókkal, de senki sem jelezte, hogy nem tudná ellátni a feladatot. „Az itt meglevő jegyzőkönyvekben, amelyek a találkozók alkalmával készültek, nem találkozunk semmilyen olyan felvetéssel, ami megkérdőjelezi, hogy ez tud működni vagy sem. Hogyha nem tud működni, akkor két lehetőség van. Vagy nem mondták el nekünk, hogy ezzel bajuk lesz, vagy közben ezzel valami más történt” – fejtette ki Ónodi-Szűcs Zoltán.

„Amennyiben nem tudják ezt megvalósítani, akkor retorzióval lépnek a kórházak felé.” A Szent Imre kórház egykori vezetője szerint nem volt választásuk az intézményvezetőknek.

– Kinyilvánították, hogy szakkórházzá minősítik vissza. Akkor nem tudja ellátni azt a feladatot, ennek megfelelően nem tartozik abba a kategóriába a gyógyintézet, ami a korábban rá jellemző szakmai vonatkozásokban tudta a betegeket ellátni.
– Magyarán kevesebb pénzt is kapna azáltal a kórház, ha visszasorolnák?
– Természetesen ez sok mindennel jár, ezzel is – mondta László Imre, a Demokratikus Koalíció egészségügyi kabinetvezetője, volt kórházigazgató.

Április 1-től a fővárosi kórházak a sebészeti ügyeletet kapacitáshiány esetén sem tagadhatják meg. Továbbküldeni pedig csak a sürgősségi ellátás után és csak akkor szabad a beteget, ha a másik intézmény dokumentáltan vállalja a kezelést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »