Kötelesek előnyben részesíteni a belföldi termékeket a szupermarketek

Egyhangúlag megszavazta szerdán a bukaresti alsóház azt a törvénytervezetet, amely arra kötelezi a romániai áruházláncokat, hogy legalább 51 százalékban belföldi termékeket forgalmazzanak – számol be Gyergyai Csaba a kronika.ro-n.

A képviselőház döntéshozó kamaraként hagyta jóvá a sokat vitatott jogszabályt, amelyet kihirdetésre továbbítottak Klaus Johannis államfőnek. A törvény az elnök jóváhagyását követően jelenik majd meg a Hivatalos Közlönyben.

A honatyák által megszavazott tervezet szerint a kereskedelmi egységeknek úgynevezett rövid ellátási láncon keresztül kell beszerezniük a kínált termékeik legalább 51 százalékát, köztük a húst, a zöldséget, a gyümölcsöt, a mézet, a tojást, a tejtermékeket és a sütőipari termékeket. Ellenkező esetben 150 ezer lejig terjedő pénzbírságra számíthatnak, a visszaeső mulasztók esetében pedig hat hónapig terjedő időszakra fel is lehet függeszteni a bolt tevékenységét. A jogszabály nem vonatkozik azokra a kereskedelmi egységekre, amelyek üzleti forgalma nem haladja meg az évi 2 millió eurót.

Nini Săpunaru, az alsóház mezőgazdasági bizottságának liberális párti (PNL) elnöke elmondta, a nagy üzletláncokat tömörítő egyesület által megfogalmazott módosításokat nem vették figyelembe, így a törvénytervezet az eredeti formájában került a parlament elé. Săpunaru szerint a jogszabály nem sérti az egységes uniós piac elvét, és úgy tudja, az új törvényt nagyon sokan várják az országban.

Egy nappal korábban a nagy üzletláncokat tömörítő egyesület (AMRCR) bejelentette: több multinacionális áruházlánc azzal fenyegetőzik, hogy bezárja romániai boltjait, amennyiben a törvénytervezetet elfogadja a parlament. A szupermarketek főként azt kifogásolják, hogy a tervezet szerint az előírások be nem tartása a bolt tevékenységének felfüggesztését vonhatja maga után.

Ezenkívül a termékbeszerzésre vonatkozó cikkelyeket is aggályosnak tartják, állításuk szerint szűk az a határidő, amit a termelőktől beszerzett áruk kifizetésére adnak. Adrian Manolache, az AMRCR ügyvédje szerint a jogszabály beszerzési gondokat is felvet. Szerinte a helyi termelőknek szövetkezniük kellene, mert csak így van esélyük eredményesen tárgyalni a kiskereskedelmi üzletláncok képviselőivel. „Nem várhatják el, hogy hazai élelmiszerek legyenek minden polcon, ha közben csak egy teherautónyi árut szállítanak” – mutatott rá. Hétfőn egyébként a Versenytanács is kifogásolta a törvénytervezetet – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »