“Köszönjük Viktor!” – A komáromi stadion felújításáról szavaztak a városi honatyák

“Köszönjük Viktor!” – A komáromi stadion felújításáról szavaztak a városi honatyák

Ahogy arról korábban a Körkép.sk-n beszámoltunk, szeptember 13-án, csütörtökön nagy lépést tett előre a komáromi városi képviselőtestület és a KFC Komárom. A városi honatyák megszavazták azt a határozati javaslatot, mely végső soron a komáromi stadion felújításának “előszobája”.

A megjelent 23 képviselő több mint másfél órán keresztül tanácskozott a határozati javaslatról, mely a Városi Stadion egészének bérbeadását készíti elő. Mint arról beszámoltunk, a magyar kormány 1,8 milliárd forintos, jelenlegi árfolyamon mintegy 5,7 millió eurós támogatást hagyott jóvá a KFC Komárom részére a Városi Stadion felújítása és bővítése céljából.

Ahhoz, hogy a klub szerződést köthessen a magyar fél által megbízott Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) és elkezdődhessen a tényleges beruházás, először bérbeadási szerződést kell kötnie a várossal és a Comorra Servis járulékos szervezettel a város vagyonának bérbeadásáról.

A városvezetés és a klub már közel egy éve tartó huzavona után jutott el csütörtökön arra a pontra, amikor néhány kétkedő megjegyzés mellett elfogadták a javaslatot, így októberben – ha addig sikerül minden ponton megegyezni – már a bérbeadásról szavaznak majd a honatyák.

Stubendek László polgármester pozitív hangvételben nyitotta meg a programpontot. Kifejezte köszönetét Orbán Viktor és kormánya szándékának, mellyel segíteni szeretnék a komáromi focit. Stubendek Bugár Béla most-hidas pártelnök egy nemrégiben megjelent interjújára reagálva azt is hangsúlyozta, hogy Komáromban “igenis van foci, méghozzá eredményes foci”.

A 23 jelenlévő képviselőből 14-en kértek szót. Először Keszegh Béla alpolgármester, független polgármester-jelölt foglalta össze a szerinte legfontosabb részleteket. Kitért arra, hogy az előző tárgyalások óta a város és a klub is megtette azokat a hiánypótló intézkedéseket, amelyek korábban vita tárgyát képezték. Kiemelte, hogy a Panoráma Hotel és szálló is a KFC-hez tartozna a későbbiekben, így az ő igazgatásuk alá kerülne. Elmondta, hogy a beruházás következtében a továbbiakban évente 205 ezer euróval támogatná a város a klubot. Hangsúlyozta, hogy bár 20 évig a klubnál marad majd a stadion, ez alatt az idő alatt a város összesen 4,1 millió euróval járul majd hozzá annak működéséhez.

Andruskó Imre (Most- Híd), aki a kezdetektől több kritikával is illette a KFC kérvényét, kiemelte, hogy múlt heti ígéretéhez híven meg fogja szavazni a javaslatot és a bérbeadást is. Emellett aggályait is kifejezte, mivel szerinte bonyolultabb a helyzet annál, mint ahogy azt sokan gondolják. Kiemelte, hogy a magyar támogatást Rimaszombatban például sikerült egy szlovák-magyar (v)iszonyra átvinni, Komáromnak azonban most esélye van megelőzni a rimaszombatiakat és támogatni a projektet.

Andruskó megjegyezte, hogy szerinte nem lesz elég az évi 205 ezer eurós támogatás, mivel a DAC esetében Dunaszerdahely is közel 500 ezer euróval dotálja a klubot. Felvetette, hogy hogy lesz kiírva a közbeszerzés, vagy hogy ki fogja pótolni az árfolyam különbség okozta hiányt, mivel most az 1,8 milliárd forint kevesebbet ér, mint mikor először szóba került a támogatás.

A képviselő azt is kiemelte, hogy ha a KFC korábban kért valamit, azt mindig megkapta a várostól, sose született olyan döntés, aminek negatív eredménye lett volna. Végezetül ő maga is megköszönte Orbán Viktornak az “ajándékot”.

Hírdetés

Ipóth Szilárd, a KFC elnökségi tagja és városi képviselő arra világított rá felszólalásában, hogy nem csak a KFC-ről szól ez a téma, hanem az egész városról, hiszen hosszú távon mindenki profitálhat a hozadékaiból. Kiemelte, hogy a stadion nem csak sportrendezvények, de kulturális események otthona is lehet majd.

Ipóth képviselői aggályokra reagálva azt is elmondta, hogy mivel a létesítmény már több mint 50 éves, és jelenleg csupán a Szlovák Labdarúgó-szövetség külön engedélyével működhet a szezon végéig, a városnak mindenképpen be kellett volna fektetnie, hogy a csapat továbbra is a második ligában szerepelhessen. Ugyanakkor nem felejtette el megemlíteni azt sem, hogy a KFC Szlovákia területén a legöregebb klubok közé tartozik, mely az elmúlt évtizedekben három ország válogatottjának játékosait is felnevelte. Példaként többek között Priskin Tamást és Németh Szilárdot említette meg.

Cúth Csaba (Most-Híd), aki Bastrnák Tibor most-hidas képviselő helyét vette át a testületben, Andruskóhoz hasonlóan az éves támogatás nagyságát firtatva Dunaszerdahelyt hozva fel példaként. Ugyanakkor abbéli aggályát kifejezte, hogy sikerül-e majd a városnak úgy támogatni a KFC-t, hogy azzal ne hozza hátrányos helyzetbe a városban működő többi sportklubot. Felszólalásában azt is megkérdezte képviselőtársaitól, hogy miből fogják biztosítani a támogatást a fociklubbnak, ha esetleg válságos idők jönnek.

Több képviselő, köztük például Less Károly (független) is erre reagálva megjegyezte, hogy mindenki tudja, hogy lesznek majd nehézségek, de a város vezetőinek menedzserként kell viselkedniük, és ha gond adódik, akkor tudniuk kell megoldani. Less azt is kiemelte, hogy ezzel a nagylelkű támogatással elindulhat a városban a sportturizmus, mert azok a sportolók és turisták, akik Komáromba jönnek, itt fogják a pénzüket is elkölteni.

Knirs Imre (független), aki az MKP színeiben indul az idei polgármester-választáson, elmondta, hogy most egy 40 éve várt fejlesztés van kibontakozóban, és bízik benne, hogy a józan ész felülkerekedik majd a hivatali bürokráciával szemben. Kiemelte, hogy Komárom nem csak érti, de szereti is a sportot, így bízik benne, hogy az új stadionban a régi hagyományokhoz híven 5-6 ezer ember tolong majd a mérkőzéseken. Képviselőtársai aggályaira reagálva ugyancsak elmondta, hogy a stadionra jóformán 40 éve nem költött a város, így most meg kell adni minden segítséget.

A felszólalók után Szüllő Béla, a klub alelnöke is felszólalt. Megköszönte a képviselők hozzáállását és hozzászólásait. Elmondta, hogy igyekeznek majd eleget tenni a kihívásnak és hogy szándékukban áll szorosan együttműködni a várossal, mivel a sikerhez mindenki összefogására szükség van.

A képviselők végül egyhangúlag támogatták a határozati javaslatot.

A Körkép.sk a szavazás után Szüllő Bélát kérdezte a döntésről és annak a jövőre vonatkozó hozadékairól. Erről következő cikkünkben számolunk be.

Komjáthy Petőcz Andrea

Képek: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »