Kossuth-díjat kapnak a Saul fia alkotói

Kossuth-díjat kapnak a Saul fia alkotói

Kossuth-díjat kap a nemzeti ünnepen a Saul fia alkotógárdájának három tagja. Március 15. alkalmából a Kiváló Művész, Érdemes Művész és Babérkoszorú díjakat, valamint a szakmai díjakat már péntek délelőtt a Pesti Vigadóban átadta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Kiváló művészek lettek mások mellett Venczel Vera és Szombathy Gyula színművészek, Babérkoszorú díjas Farkas Árpád és Király László költő-írók. Lapunk külső munkatársa, P. Szabó Ernő művészettörténész kiemelkedő újságírói tevékenysége elismeréseként Táncsics Mihály-díjban részesült.

A Tv2 adta hírül: Kossuth-díjat kap a nemzeti ünnep alkalmából a nemrég Oscar-díjjal kitüntetett magyar film, a Saul fia alkotógárdájának három tagja: Nemes Jeles László rendező, Röhrig Géza, a film főszereplője és Erdélyi Mátyás operatőr. A Kossuth-díjakat vasárnap adják át.

Zányi Tamás, a film hangmérnöke Magyarország Érdemes Művésze díjat kapott, amelyet ma át is vett.

A többi művészeti díjat már pénteken délelőtt átadták. Kiváló művész címet kaptak Lantos István zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora és volt rektora, Sümegi Eszter operaénekes, Benkő Imre fotóművész, Szegő György építész-látványtervező, Venczel Vera és Szombathy Gyula színművészek. Érdemes művészek lettek idén mások mellett Horváth Lajos Ottó és Monori Lili színművészek, Fassang László orgonaművész, Szikora János rendező, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója és Tátrai Tibor gitárművész, zeneszerző.

Összesen hetvenöt alkotót díjaztak tizennyolc kategóriában. Hat alkotó vehetett át kiváló művész címet, tizenhatan érdemes művész elismerést, ketten pedig Babérkoszorú díjban részesültek. A miniszter hét-hét művésznek Jászai Mari-díjat, József Attila- és Munkácsy Mihály-díjat adományozott, a Liszt Ferenc- és a Ferenczy Noémi-díjat öten-öten érdemelték ki. Balázs Béla-díjban négyen, Bánffy Miklós-díjban hárman, Balogh Rudolf-, Harangozó Gyula- és Erkel Ferenc-díjban ketten-ketten részesültek.

Nádasdy Kálmán-díjat, Németh Lajos-díjat, Hortobágyi Károly-díjat és Szabolcsi Bence-díjat egy-egy, szakmájában kiváló teljesítményt nyújtó személynek ítéltek oda, az újságíróknak járó Táncsics Mihály-díjat idén hárman kapták meg; egyikük P. Szabó Ernő, aki két évtizeden át a Magyar Nemzet művészetkritikusa és szerkesztője volt, és jelenleg is lapunk külső munkatársa.

Liszt Ferenc-díjat kapott mások mellett Klukon Edit zongoraművész és Lajkó Félix hegedűművész, Harangozó Gyula-díjat vehetett át Zsuráfszkyné Vincze Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti főmunkatársa és koreográfusa, valamint Pap Adrienn, a Magyar Állami Operaház magántáncosa. Balázs Béla-díjjal tüntették ki mások mellett Mátyássy Áron, film- és televíziós rendezőt.

Balog Zoltán a díjátadón 1848. március 15. kapcsán kifejtette: a béke, szabadság és egyetértés máig is mérce számunkra, ahogy a március ifjak élete is. Beszéde kísértetiesen hasonlított a tavaly ugyanekkor elmondotthoz. „Öntudatos nemzeti magyar cinkosságra van szükségünk Brüsszelben, Moszkvában, Berlinben, Washingtonban, de leginkább Budapesten” – mondta a miniszter tavaly és idén is, utalva a márciusi ifjak és Landerer nyomdász egyetértésére.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »