Kósa-nap Debrecenben – pedagógusok helyett az örökösnők gyámolítóját jutalmazták a Nemzedékek jövőjéért díjjal

Kósa-nap Debrecenben – pedagógusok helyett az örökösnők gyámolítóját jutalmazták a Nemzedékek jövőjéért díjjal

A Nemzedékek Jövőjéért díjjal tüntette ki pedagógusnap alkalmából a debreceni tankerület Kósa Lajost. Azt nem tudni, hogy mi az elismerés oka. A Tanítanék Mozgalom egyik vezetője szerint nincs okuk a tanároknak az ünneplésre. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint pedig bőven van min javítani oktatásfronton.

1952 óta ünneplik Magyarországon a pedagógusokat június első vasárnapján. Országszerte a közoktatásban 145 ezren oktatják a gyermekeket, a felsőoktatásban csaknem húszezer tanár dolgozik.

Ahogy a legtöbb helyen, úgy Debrecenben is megünnepelték a pedagógusnapot. A helyi tankerület Kósa Lajost is kitüntette, a Nemzedékek jövőjéért díjjal, az azonban nem derült ki, hogy mit tett az exminiszter a fiatalok jövőéért.

"Végeredményben az egész szakmát megsértették, gondolok itt Kósa Lajos kitüntetésére pedagógus nap alkalmával, ami méltatlan, felháborító és elfogadhatatlan" – a Tanítanék Mozgalom egyik vezetője szerint jelenleg nincs mit ünnepelni. Törley Katalin azt mondja, a választások után történt változások sem megnyugtatóak.

Hírdetés

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elsődleges problémának a Nemzeti Alaptanterv kidolgozásának csúszását látja.

"Az új NAT, amelyet már április 30-én vitára kellett volna bocsájtani, az anyagot, ezt nagyon-nagyon szeretné látni a szakma, mert erről nagyon keveset tudunk, amely egyben cáfolja is azt az állítást, hogy a szakmai egyeztetések maradéktalanul folynának. Az biztos, hogy ennek a NAT-nak a rendkívül differenciált magyar társadalomra, rendkívül rugalmas választ kell adnia, mert elképesztően elszakadt a magyar társadalom" – mondta a PDSZ elnöke, Szűcs Tamás.

Az LMP a tanárok bérét rendezné sürgősen.

"Hiába vezették be a pedagógus életpályamodellt, hiába adtak valamennyi emelést a pedagógusoknak, ennek az emelésnek a mértéke nem elégséges és a pedagógusmodell kialakítása is több sebből vérzik. Az LMP egy olyan pedagógusmodellt szeretne, ahol el tudunk odáig érni, hogy az életpályamodell végén egy pedagógus legalább annyit kereshessen Magyarországon, mint a kormányban dolgozó államtitkárok" – nyilatkozta a párt szóvivője, Kanász-Nagy Máté.

Az LMP szerint vissza kellene állítania szabad tankönyvválasztás rendszerét is, de az is fontos lenne, hogy ne a Fideszhez közeli szakemberek legyenek az iskolák élén, hanem azt a tantestület választhassa meg.

(Hír TV)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »