Kósa: Matolcsy nyalókára is költhetné a százmilliárdokat

Még mindig nem tárgyalta az Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottsága (FB) egyetlen „ellenzéki tagjának” jelentését. A bank „jogszerű, de nem etikus” ügyeiről az FB elnöke, Papcsák Ferenc, az alapítványi pénzekben jártas Kósa Lajos, valamint maga az érintett bizottsági tag, Nyikos László is megnyilvánult a sajtóban. Természetesen ki-ki vérmérséklete és hozzáértése szerint vitte az ügyet: Kósa szerint Matolcsy annyira jobb elnök mindenkinél, hogy még azzal is beljebb lennénk, ha nyalókát vett volna 500 milliárdért.

A finoman szólva nem racionális MNB-s alapítványok pénzköltésével kapcsolatos homály eloszlatásával kapcsolatban érdemes Nyikos László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelő bizottságának (FB) egyetlen ellenzéki tagjának ATV-s interjúját megtekinteni. A Jobbik által jelölt gazdasági szakembernek a minap söpörték le az ingatlanügyekről szóló jelentését, amit újra kell írni, de az inkább marketingesként tekinthető Papcsák bizottsági elnökként már azt is belengette, hogy elveszik Nyikostól az ügyet.

Nehéz úgy dolgozni, ha nincsenek tiszta szabályok

– Amíg az Alkotmánybíróság nem hozta meg döntését, addig a FB sem látott rá arra, hogy az alapítványok a nekik juttatott támogatásokkal mit kezdenek – mondta el az interjúban Nyikos. Az sem segíthette a munkamenetet, hogy „az FB feladatát a törvény nem fogalmazta meg világosan”. A szöveg szerint a bizottság folyamatos tulajdonosi ellenőrzést végez, de „hogy ki mit ért alatta, az rá van bízva az ellenőrzőre”. A szakember elmondása szerint nemcsak a jogosságot, hanem a hatékonyságot is szem előtt tartotta megállapításainál, még ha ez vitatható is.

Szabályos volt ugyan, de nem racionális, meg jogos sem biztos

– Az MNB által vásárolt ingatlan közül négyet az alapítványhoz rendelte. Vitakérdés, hogy megtehette-e. Véleményem, hogy nem. A törvény egy helyen utal arra, hogy milyen forrásból lehet pénzt adni ilyen célra – mondta el. Ez pedig a bírságokból származó bevétel, ami 2014-ben 4 milliárd körül volt, míg a négy ingatlan többe került ennél – tette hozzá. Arra a felvetésre, hogy ez a cselekmény büntethető-e, annyit válaszolt, hogy feltehetően nem, mert az Országgyűlés elfogadta a jegybank gazdálkodását.

Eiffel-palace: „Egy agytröszt megkonstruálta ezt az üzletet”

Előkerült az MNB által megvásárolt Eiffel palota is, amiből hárommilliárd hasznot vágott zsebre az eladó, amely egy offshore hátterű cég, amelyről alábbi cikkünkben olvashat többet. A szakember kérdésre válaszolva elismerte, hogy ez az üzlet gyanús.

Papcsák nem lát semmi gyanúsat

A felügyelő bizottság elnöke a lesöpört jelentés után a Hír TV-nek adott interjút. A politikus azt hangsúlyozta, hogy minden a jogszerűen zajlik. A Matocsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak és Orbán Viktor barátjának, Mészáros Lőrincnek kifizetett alapítványi pénzek nem érték el az ingerküszöbét.

A fideszes Kósa Lajos a fideszes Bayer Zsolttal magyarázta el „az elmúlt nyolc évet”

Bayer Zsolt a Mélymagyar című műsorában fogadta a Fidesz frakcióvezetőjét, ahol is a közel egy órából hét percet szenteltek az MNB-nek. „99 százalékban igazunk van MNB ügyben is. Matocsynak meg pláne igaza van, gazdaságpolitikáját tekintve, egyszerűen azt érzem: nem vagyunk elég kemények, nem mondjuk meg a frankót” – „kérdezett” a műsorvezető. A közpénzekben igen jártas Kósa pedig ki is fejtette, hogy az új alaptörvény tette lehetővé, hogy megismerhetőek legyenek ezek a dokumentumok, majd hozzátette, hogy a szocialisták alatt ez nem lett volna lehetséges. „Érthetetlen, hogy miért Matolcsyn kérik számon” – tette hozzá Bayer. A frakcióvezető mélyen egyetértett, és itt is elhangzott a mantra, miszerint ez az egész a forint elleni támadás.

És különben is: „Ha Matolcsy György 500 milliárdot elköltene nyalókára, és gyerekeknek adná, akkor is sokkal kevesebbe kerülne, mint Simor egy éve” – húzta alá Kósa.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »