Kósa: konszenzus alakult ki az alkotmánymódosítás szükségességéről

Kósa: konszenzus alakult ki az alkotmánymódosítás szükségességéről

A Fidesz frakcióvezetője szerint konszenzus alakult ki a kormányoldal, valamint a Jobbik és az LMP között abban, hogy alkotmánymódosításra van szükség a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatban, a kérdés rendezésében pedig már csak jogdogmatikai nézeteltérések maradtak.

Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője, Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese, Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője és Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő, a Jobbik szóvivője (b-j) az alaptörvény módosításáról tartott, ötpártinak meghirdetett egyeztetés után a Honvédelmi Minisztériumban 2016. április 8-án. A tanácskozáson az MSZP nem képviseltette magát. MTI Fotó: Kovács Tamás

Kósa Lajos előremutatónak és megegyezés közelinek nevezte a pénteken Honvédelmi Minisztériumban tartott többpárti egyeztetést, amelyet követően újságíróknak elmondta, a távol maradt MSZP kivételével valamennyi párt egyetértett abban, hogy a párizsihoz és a brüsszelihez hasonló terror veszélyének elhárítása olyan azonnali beavatkozásokat igényel, amelyek alapvető jogok korlátozásával járnak, és erre kizárólag különleges jogrendben van lehetőség.

A tárgyalás részvevőinek arról kell még megállapodniuk, hogy a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó különleges jogrend egy új pontként jelenjen meg az alaptörvényben, vagy egy már meglévő alaptörvényi szabályozást terjesszenek ki erre az esetre – fejtette ki Kósa Lajos. Aláhúzta, csak olyan megoldást tartanak elfogadhatónak, amely a magyar emberek biztonsága mellett garantálja az alapvető emberi jogok érvényesülését, az alkotmányos rendet, a demokráciát és a szabadságot.

A kormánypárti politikus jó megoldásnak nevezte, ha a terrorveszélyhelyzetet a büntető törvénykönyvben (Btk.) szereplő tényállás alapján határoznák meg.    Emlékeztetett: pártja korábban ellenzéki pozícióból egyszer már megszavazott egy új különleges jogrendet a katasztrófahelyzettel kapcsolatban.

Kósa Lajos közölte, a tárgyalás következő fordulója már konkrét szövegjavaslatokról szól majd.

Vejkey Imre (KDNP) elmondta, a kereszténydemokraták álláspontja mindenben megegyezik a Fideszével. Megjegyezte, pártja a magyarok védelme érdekében az elsőként benyújtott, szigorúbb javaslatot is támogatta, de a kompromisszum érdekében “az úgymond lightosabb szabályokat” is készek elfogadni.

 

 

MTI

The post Kósa: konszenzus alakult ki az alkotmánymódosítás szükségességéről appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »