Korzika lesz a következő Katalónia?

Korzika lesz a következő Katalónia?

Vasárnap tartottak választást a francia Korzikán. A Pé a Corsica szeparatista párt a szavazatok 45,36 százalékos eredményt elérve letarolta a pályát. A második helyezett regionalista jobboldal 14,97 százalékot szerzett, míg Macron pártja 11,26 százalékot ért el – írja a Le Monde. A Front National nagyot bukott, mindössze három százalékot sikerült szerezniük, ami arra sem elég, hogy a második fordulóba jussanak, pedig az elnökválasztás idején még megelőzték az En Marche!-t.

A Pé a Corsica koalíció két éve jött létre a nacionalista Femu a Corsica (FC) és a szeparatista Corsica Libera (CL) összeolvadásával. Fő témáik a korzikai nyelv, nemzet és kultúra elismerése és a szeparatista politikai foglyok szabadon bocsátása. Gilles Simeoni, a szövetség egyik vezetője korzikai zászlóval ünnepelte győzelmét.

“A függetlenségpártiak szigorúan demokratikus keretben járnak el és azt mondják: a korzikaiak fognak dönteni erről”

 – utalt egy lehetséges népszavazásra Simeoni.

A politikus azt is hozzátette, hogy békében és demokráciában szeretnék építeni Korzikát.

Az Azonnali szúrta ki, hogy Jean-Guy Talamoni, a győztesek mérsékeltebb vezetője óvatosan fogalmazott az összehasonlítással kapcsolatban:

“A függetlenség egyelőre kisebbségi álláspont, nem ugyanabban a fázisban vagyunk, mint Katalónia.”

Ezt azzal egészítette ki, hogy Katalónia prosperáló régió, de Korzika az utóbbi években nem produkál túl erős gazdasági adatokat, ezért sokkal árnyaltabb a kép, mint Barcelonában.

A függetlenségi törekvésekkel – köztük a Korzikaival – itt foglalkoztunk részletesen:

(borító: Gilles Gimeoni támogatói között ünnepel december 3-án)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »