Korszerűsített biohulladék-feldolgozót adtak át Füleken

Korszerűsített biohulladék-feldolgozót adtak át Füleken

Sólymos László környezetvédelmi miniszter jelenlétében ma korszerűsített komposztáló telepet adtak át Füleken. Ennek köszönhetően javul a helyzet a biológiailag lebomló hulladék feldolgozása terén.

„Környezetvédelmi miniszterként az egyik legfontosabb küldetésemnek azt tartom, hogy a jelenleg hulladéklerakó-nagyhatalomnak számító Szlovákiát olyan hellyé változtassuk, ahol a hulladék-újrahasznosítás táptalajra talál, és egyre elterjedtebbé válik. Ezért is örülök, hogy ma egy olyan terv valósult meg, amely segít a környezetnek és javítja a lakók életminőségét is” – jelentette ki Sólymos László miniszter.

Hírdetés

Fülek városa élt a kínálkozó lehetőséggel, és egy minőségi projektnek köszönhetően, csaknem 297 ezer eurós támogatást kapott a Környezeti Minőség Operatív Programból, hogy a biológiailag elbomló települési hulladék újrahasznosítását szolgáló komposztáló telepet korszerűsítse, bővítse. A munkálatok második fázisában sikerült megjavítani a beton silógödröket, a telep útjait, valamint az üzem működtetéséhez szükséges járműveket és gépeket vásárolni – aprítót, rakodót, szitálót és komposztátforgatót.

A minisztérium támogatja az önkormányzatok szelektív gyűjtésre és újrahasznosításra irányuló terveit. Januárban írta ki azt a 10 millió eurós pályázatot, mely keretében a szelektíven begyűjtött települési hulladék válogatására lehet támogatást igényelni. Továbbra is nyitott az a két felhívás (32. és 33. számú), melyekre a hulladékhasznosítási arány növelésére illetve az újrahasznosításra irányuló projektumokat lehet benyújtani. A második kifejezetten a legkevésbé fejlett járásokra vonatkozik, amelyekre a tárca kitüntetett figyelmet fordít. “Arra kérjük a helyi önkormányzatokat, olyan minőségi projekteket nyújtsanak be, amelyeket öröm támogatni” – zárta a tárcavezető.

A minisztérium úgy változtatja a hulladékgazdálkodási politikáját, hogy megérje újrahasznosítani ezzel pedig jelentősen csökkenjen a hulladéklerakón tárolt hulladék mennyiségét. Az elkülönítve begyűjtött kommunális hulladék további kezelésének költségei jelenleg már nem az önkormányzatokat terhelik. Erről a gyártói felelősségvállalói szervezetek gondoskodnak. Tavaly januártól viszont az önkormányzatok kötelesek biztosítani a biológiailag lebomló hulladék kezelését. Weboldalukon kötelesek tájékoztatni az egész hulladékgazdálkodási rendszerről. A gyűjtőedények kihelyezésének helyét, a hulladékgyűjtés gyakoriságát, illetve azt, hogy melyik hulladék melyik konténerbe az egyes önkormányzatok az előírásoknak megfelelően és a hulladékokról szóló jogszabályoknak megfelelően rendeletben határozzák meg.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »