Korszerűsítené otthonát? Kamatmentes hitelből is megteheti ezt

Több mint 50 ezer lakás vagy családi ház energetikai felújítása valósulhat meg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 115 milliárd forintos, országos hitelprogramjában, melynek keretében nullaszázalékos kamattal kínálnak hitelt várhatóan októbertől akár 20 éves futamidőre is – közölte a pénzintézet pénteken.

A tájékoztatás szerint a hitelt magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek igényelhetik, családi házak esetében maximum 10 millió, a társasházaknál lakásonként legfeljebb 7 millió forint kérhető.

A hitel egyebek mellett a lakóingatlanok hőszigetelésére, fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére vagy például napkollektoros rendszerek telepítésére igényelhető.

Minimum 10 százalék saját forrás mellett, legfeljebb 20 éves futamidőre, nullaszázalékos ügyleti kamattal lesz elérhető a kölcsön az MFB Pontok hálózatán keresztül, országszerte több száz pénzintézeti fiókban.

Példátlan hitelezés

A lakosság számára lakóházak energetikai korszerűsítéséhez ilyen kedvező hitelfelvételre még nem volt lehetőség Magyarországon – hangsúlyozta az MFB.

A közlemény kitért arra is, hogy a 115 milliárd forintból 105,2 milliárd forint az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP-8) visszatérítendő pénzügyi forrás terhére, 9,41 milliárd forint a Versenyképesség Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP-5) visszatérítendő pénzügyi forrás terhére számolható el. A program 20 milliárd forinttal bővíthető, amit a VEKOP uniós forrás kimerülése esetén az MFB saját forrásból, állami kamattámogatással biztosít.

Célkeresztben a kockaházak

A pénzintézet szerint a program fő célcsoportja a 1960-as években vidéken épült, úgynevezett kockaházak tulajdonosai lehetnek, ezen családi házak 60 százaléka építésük óta nem esett át energetikai korszerűsítésen. Ebben a körben a legmagasabb az energiamegtakarítási potenciál, mivel itt a legmagasabbak a rezsiköltségek – vélekedett az MFB.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »