Korszerű hőközpont Esztelneken

Korszerű hőközpont Esztelneken

Biomasszával működő hőközpontot avattak tegnap délelőtt Esztelneken számos meghívott jelenlétében. A létesítmény a községháza, a művelődési otthon, az ifjúsági klub és az Angustia Egyesület székházát látja el hőenergiával.

A korszerű fűtésrendszer részfinanszírozását Esztelnek önkormányzata a Vajda Lajos által vezetett Green Energy Biomassza Klaszterrel közösen pályázta meg a Norvég Alapnál, a teljes projekt értéke 219 ezer euró, ebből 190 ezer eurót (87 százalékot) a Norvég Alap biztosított.

A projekt részeként az önkormányzat aprítógépet, enegiafűz telepítésére alkalmas háromhektáros területet vásárolt, és egy sepsiszent­györgyi cég segítségével kazánházat építettek.

A hőközpontot csütörtökön indították el, tegnap az avatószalagot Varga Attila polgármester, Domokos Ferenc alpolgármester, Bartha Sándor, a hőzközpont kivitelezője, Domokos Árpád energiafűz-termelő és Vajda Lajos vágta el. Az avatóünnepséget megelőzően a jelenlevők megtekintették, miként készítik a hőközpont működtetéséhez szükséges faaprítékot.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »