Korszerű egészségügyi központ működik Bátorkeszin

Korszerű egészségügyi központ működik Bátorkeszin

Egy sikeres uniós pályázatnak köszönhetően nemrég korszerű, összevont egészségügyi központ nyílt a Komáromi járás közel 3,5 ezer lakosú községében, Bátorkeszin. Az intézményben a helyi és a környező településekről érkező betegeket olyan szakorvosok is fogadják, akikből sok helyen hiány mutatkozik.

A faluban az általános és szakorvosi ellátás évtizedeken át az egymástól forgalmas útkereszteződéssel elválasztott, elavult, községi tulajdonú és a mezőgazdasági szövetkezettől bérelt irodaépületben történt. Az áldatlan állapoton akartak változtatni egy teljesen új, korunk igényeinek megfelelő egészségügyi központ létesítésével. 

– Ez a célunk már 2013-ban megfogalmazódott, s több vonalon próbáltuk megszerezni a szükséges pénzt. Az egészségügyi minisztérium évekig ígérgetett, végül a Brüsszel által is jóváhagyott pályázati kiírása jelentette a megoldást. Községünk és az érintett orvosok által közösen létrehozott, nem nyereségorientált szervezet jelentős támogatást nyert a mintegy 700 ezer eurós nagy terv megvalósításához. Az összeg az építkezés költségein kívül a modern eszközök és berendezések árát is tartalmazza. 80 százaléka uniós forrás, 15 százaléka állami hozzájárulás, 5 százaléka pedig a szervezet önrésze volt. Ez a hazai integrált egészségügyi ellátást nyújtó központok terén az egyik kísérleti projektnek számított, amelynek célja az volt, hogy a szakorvosi ellátást is közelebb vigyék a betegekhez.

A regionális jelentőségű létesítményben nemcsak a közel 3,5 ezer helyi, hanem a környékbeli települések lakossága is minőségi szakorvosi ellátást kaphat.

A két körzeti orvoson kívül gyermekorvos, szülész-nőgyógyász, ideggyógyász, diabetológus, reumatológus és immunológus-allergológus fogadja a betegeket, valamint rehabilitációs részleg és patika is működik majd az intézményben, és folyamatban van a fogorvosi rendelő megnyitása is – mondta el Labancz Roland, Bátorkeszi polgármestere.

További  szakrendelőket nyitnának

Hírdetés

A mintegy 600 négyzetméter alapterületű, egyszintes, de később emelettel bővíthető, akadálymentesített központ a falu közepén épült. Az üzemeltető nonprofit szervezet döntéshozó bizottságában és felügyelő tanácsában a falu képviselője is szavazati joggal rendelkezik. Az intézmény igazgatója a tervek elkészítéséből Paluska Mónika körzeti orvossal együtt oroszlánrészt vállaló Vadkerti Katalin gyógyszerész lett. 

– Végéhez közeledik az épület előtti parkosítás, a 350 négyzetméteres, nyilvános parkoló pedig már a központ látogatóinak rendelkezésére áll.

A rendelők folyamatosan működnek, és a jövőben egyéb szakorvosi ellátással bővítenénk a skálát, de nagyon nehéz olyan szakorvosokat találni, akik a nagyobb jövedelemmel kecsegtető, nagyvárosi vagy külföldi rendelés helyett egy hazai, vidéki rendelőt választanak.

A távlati tervek között szerepel, hogy a község a betegszállításba saját járművel segít be, amelynek a megvásárlásához további pályázati támogatást keresünk – mondta a község polgármestere, Labancz Roland.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/47. számában. 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »