Korrupcióval vádolja a DNA a volt egészségügyi minisztert: azt mondja, áll az eljárás elébe

Korrupcióval vádolja a DNA a volt egészségügyi minisztert: azt mondja, áll az eljárás elébe

Florian Bodog szociáldemokrata szenátor, volt egészségügyi miniszter, akit hétfőn meghallgatott a felsőház jogi bizottsága az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) őt illető kérésének ügyében, kifejtette, “nem fogja kivonni magát a bűnvádi eljárás alól”.

“A jogi bizottság döntésétől függetlenül, nem fogom kivonni magam a bűnvádi eljárás alól (…) Nem kértem a kollégáimat, hogy a bűnvádi eljárás elindítása ellen voksoljanak. Semmi rejtegetnivalóm nincs” – jelentette ki Bodog a jogi bizottságban történt meghallgatása után.

Hozzátette, a DNA és a legfőbb ügyészség is vizsgálódott már ellene. 2019-ben az Unifarm jelenlegi igazgatója jelentette fel amiatt, hogy szerinte politikai megfontolásból meneszteni akarta.

‘A legfőbb ügyészség kihallgatott akkor és az ügyet lezárták. Nem ez az első alkalom, hogy alávetem magam a törvényes előírásoknak’ – szögezte le.

Elmondta, a DNA 2019-ben is kérte a felsőháztól mentelmi jogának a megvonását a jelenlegi ügyben, az ügyész pedig 2020. november 2-án ismét elővette az ügyet, amikor a parlamenti képviselőjelölt-listákat véglegesítették. Mindez Bodog szerint ‘furcsa’, és minden romániai politikus számára elgondolkodtató kellene hogy legyen.

Hírdetés

Alfred Simonis PSD-s szenátor még a jogi bizottság véleményezése előtt at mondta, hogy szociáldemokrata szenátorok Florian Bodog szenátor mentelmi jogának a megvonására fognak szavazni.

A párt országos politikai bizottsága azt a döntést hozta, hogy a szociáldemokrata szenátorok Bodog mentelmi jogának a megvonására szavazzanak, hogy igazságszolgáltatás elé lehessen állítani.

Mivel a bűnvádi eljárás elindításának jóváhagyásáról van szó, nem kellene különbséget tenni a kollégák között politikai párthoz való tartozás alapján, szögezte le Simonis. Hangsúlyozta, a jogi bizottság – amelyben egyébként többségben vannak a kormánykoalícióhoz tartozó szenátorok – véleményezése amúgy is konzultatív jellegű.

DNA a szenátus hozzájárulását kérte a Florian Bodog volt egészségügyi miniszter elleni bűnvádi eljárás elindításához. A szenátor ellen hivatali visszaélés, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisítás és hivatalos okiratok meghamisítása miatt vizsgálódna a DNA.

A vádhatóság szerint Florian Bodog egészségügyi miniszterként közbenjárt annak érdekében, hogy személyi tanácsadója egy éven át megkapja a tisztsége után járó fizetést, noha nem jelent meg a munkahelyén, és nem látta el a szerződésébe foglalt feladatokat. Mivel az illető nem járt be dolgozni, Bodog írta alá helyette a jelenléti íveket, és két egyéni munkaszerződésre, valamint egy egyéni felelősségvállalási nyilatkozatra is odahamisította az illető aláírását.

A DNA 2019 szeptemberében is kérte a szenátustól Florian Bodog mentelmi jogának megvonását, a felsőház akkor elutasította az erre vonatkozó igénylést. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »