Korrupciós ügyben nyomoztak – állítják az izraeliek

Korrupciós ügyben nyomozott a Black Cube magánnyomozóiroda az a két alkalmazottja, akik ellen a DIICOT vizsgálatot indított mert a gyanú szerint azok kémkedtek az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezetője, Laura Codruţa Kövesi után adta hírül az izraeli nyomozóiroda álláspontját a Jewish Telegparfic Agency és a Times of Israel.

A Black Cube közleményében ugyanakkor kifejtette, hogy az alkalmazottai betartották a törvényt és nem igaz a DIICOt gyanúja, és bíznak benne, hogy az igazság hamarosan kiderül az üggyel kapcsolatban.

“Az elmúlt hetekben az iroda két alkalmazottja egy a román kormányzati intézményekkel partneri kapcsolatban álló szervezet megbízásából bizonyítékokat gyűjtött súlyos korrupciós ügyekben a román kormányzati intézményi rendszerre vonatkozóan. A két letartóztatott dolgozó nagyon fontos eredményeket ért el az ügyben” – írja a Mediafax az izraeli lapokra hivatkozva.

A mai nap folyamán ügyészségi források is megerősítették, hogy 4 izraeli állampolgár ellen indított eljárást a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség, mert a gyanú szerint azok megfélemlítési és lejáratási szándékkal kémkedtek az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezetője, Laura Codruţa Kövesi után.

Az ügyről a Rise Project oknyomozó újságírócsoport közölt információkat szerda reggel, az Agerpres hírügynökségnek ezt ügyészségi források is megerősítették. A négy izraeli a Black Cube nevű magánnyomozó irodának dolgozott, és a cél az volt, hogy a kémkedéssel megszerzett magánéleti információk felhasználásával a DNA vezetője kompromittálható és így zsarolható legyen. A magánnyomozó irodát a DNA egyik gyanúsítottja bérelhette fel.

A négy gyanúsított között van két volt izraeli titkosszolgálati tiszt is, név szerint Dan Zorella és Avi Yanus, a magánnyomozó iroda alapítói és vezetői. A másik két személy Ron Weiner és David Geclowicz. A A terrorizmus és szervezett bűnözés elleni ügyészség szerint a gyanúsítottak Kövesi email fiókját akarták feltörni.

A DNA főügyésze a DIGI24-nek megerősítette a sikertelen megfélemlítési kísérletet.

(mediafax.ro)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »