Korrupciógyanú: víziközmű-mutyit akadályoz Brüsszel

Korrupciógyanút vet fel a legújabb, uniós pénzből megvalósuló hazai szennyvízberuházás: drága és versenyellenes – Brüsszel ezzel az indokkal torpedózná meg a kiírást.

Már a víziközmű-hálózatok fejlesztésére vonatkozó nagy értékű pályázatok puszta kiírásával kivívta hazánk az európai uniós intézmények ellenszenvét és gyanakvását. A Környezeti és energiahatékonysági operatív programhoz (Kehop) tartozó hat felhívás régiónként 70, összesen tehát 420 milliárd forintos, a nyílt közbeszerzések a közműhálózatok kivitelezésére és rekonstrukciójára szólnak, a nyertes számára négy évre garantált a megrendelés. Az érintett Kehop-felhívások beruházási keretszerződéseit a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit (NFP) Kft. írta ki. A Magyar Nemzet brüsszeli forrásokból úgy tudja, az Európai Bizottság indokoltnak tartja versenyjogi vizsgálat lefolytatását, hiszen a 2014–2020-as programozási időszak alapcéljával, a kis- és középvállalkozások támogatásával ellenkezik a kiírás, amely kifejezetten a legnagyobb piaci szereplőknek kedvez. Brüsszelben felveti a versenykorlátozás gyanúját, hogy a tenderen kizárólag olyan vállalatok jelentkezhetnek, amelyek az előző három évben legalább 20 milliárd forintos forgalmat könyveltek el, illetve a közbeszerzés tárgyából legalább 15 milliárdos árbevételt értek el. Az ajánlattétel további feltétele a 750 millió forintos saját tőke, és az, hogy az utóbbi három évből csak egy lehetett veszteséges a cégnek. Információink szerint a brüsszeli testület úgy látja, mivel több ezer bekötésről, illetve több tízezer méter gravitációs gerincvezetékről, illetve nyomóvezetékről szól a felhívás, ezek az építési, felújítási feladatok a kis- és középvállalkozások számára is elérhetők lennének, ha 800 millió és 3 milliárd forint közötti értékű részekre bontanák őket. Ahogy arra a HVG.hu is rávilágított, a kiírások alapján hazai kisvállalkozások önállóan nem tudnak elindulni ezeken a pályázatokon, a nyertes csapatnak viszont négy évre garantált lesz a pozíciója, a keretmegállapodás ugyanis 48 hónapra szól. A még kiírandó konkrét beruházásokért pedig már csak egymással kell versenyeznie a portál felételezése szerint a Duna Aszfalt Kft.-nek, a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft.-nek, valamint a Békés Drén Kft.-nek. Az ajánlatokat április 25-ig lehet megtenni.

A Világgazdaság is úgy tudja, hogy az Európai Bizottság máris a 420 milliárd forintos közbeszerzési eljárás leállítását kérte. A gazdasági napilap szerint a Csalás Elleni Európai Hivatalhoz is érkezett már bejelentés a megatenderrel kapcsolatban. E szerint az állami megrendeléssel a már említett három nagy piaci szereplőt stafíroznák ki a következő négy évre. Brüsszel azonban nem az esetleges korrupciógyanú miatt akasztaná meg a tendert, hanem mert a lebonyolításhoz választott módszert komplex infrastruktúra-fejlesztésre alkalmatlannak, költségesnek, ráadásul versenyellenesnek találja.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »