Korrupció szövi át a legfőbb olimpiai befektetést

Korrupció szövi át a legfőbb olimpiai befektetést

A brazil szenátus Dilma Rousseff elnök alkotmányos lemondatását javasolja. Rousseffet korrupciós vádak miatt függesztették fel, de a botrány már utódját, az ideglenes államfőt is utolérte. A zikavírus és a terrorfenyegetettség mellett a politikai káosz teszi bizonytalanná a riói olimpia megrendezését.

25 százalékkal számlázták túl a Rio de Janeiró-i metrót a beruházók. Ez derült ki a brazil állami számvevőszék jelentéséből. A dokumentum leszögezi, hogy a mintegy 3 milliárd dollár értékű metróbővítési projektben 750 millió dollárnyi kifizetés mögött nem volt igazi munkavégzés. A metróvonal  megnyitását januárra tervezték, de csak az olimpiai játékok megnyitóját megelőzően pár nappal sikerült átadni az utazóközönségnek. A korrupció az olimpia egyik legfőbb, hosszú távra szóló befektetését is utolérte ezzel.

Az elmúlt időszak politikai felfordulását okozó botrány főszereplője azonban az állami olajvállalat. A vádak szerint Dilma Rousseff 2011-ben a Petrobrastól származó összegből finanszírozta kampányát az elnökválasztáson, és a pénzcsapok 2015-ben is működtek. Roussefet ezért ideiglenesen felfüggesztették, és most a szenátus bizottsága arra tett javaslatot, hogy indítsák el az elnök eltávolítását célzó alkotmányos eljárást. Utódja, Michael Temer alelnök lett, de az ideiglenes elnök is belekeveredett a botrányba.

Brazília-szerte sokan feltételezik, hogy Washingtonnak is szerepe lehetett Dilma Rousseff bukásában. A felfüggesztett elnök a BRICS együttműködés keretében főleg Kínával és Oroszországgal fejlesztette az együttműködést, míg az Amerika-barát politikusként számon tartott Temer más külpolitikai vonalat követ.

Dilma Rousseff nem vesz részt az olimpiai megnyitón. A jelek szerint – ha a játékok szervezése nem fullad káoszba – a rendezés politikai hasznát Temer söpörheti be.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »