Korrupció miatt elítélték Andalúzia két korábbi szocialista elnökét

Korrupció miatt elítélte a dél-spanyolországi Andalúzia két korábbi szocialista elnökét a bíróság Sevillában kedden.

José Antonio Grinán, aki 2009 és 2013 között irányította az autonóm közösséget, hat éves börtönbüntetést kapott, emellett 15 évre eltiltották közhivatal betöltésétől is.

Hírdetés

Elődjét, a tartományt 18 éven át vezető Manuel Chaves kilenc évig nem vállalhat közhivatalt.
   
A két éve kezdődött perben 21 vádlottból 19-et találtak bűnösnek a bírák, köztük több volt andalúz kormánytagot és egykori magas beosztású köztisztviselőt.
   
A bíróság több mint 1700 oldalas ítéletében megállapította, hogy az andalúz kormány 2001 és 2011 között 680 millió euró értékben nyújtott anyagi segítséget nehéz gazdasági helyzetben lévő cégeknek, ám a támogatáshoz olyanok is hozzájutottak, akik arra nem voltak jogosultak. A finanszírozás átláthatatlan és önkényes volt, valamint nélkülözött mindenféle ellenőrzést.
   
A támogatás elnevezése után ERE-ügyre keresztelt rendkívül szövevényes korrupciós botrányban kilenc éve indult nyomozás, amelynek eredményeként további perek indultak, ez az első, amelyben ítélet született.
   
Az elsőfokú ítélet kihirdetését követően Teodoro García Egea, a spanyol konzervatív Néppárt (PP) főtitkára azt mondta: a bíróság döntése Pedro Sánchezt alkalmatlanná tette a miniszterelnöki posztra.
   
José Luis Ábalos, az ügyvezető szocialista kormány fejlesztési miniszter szerint viszont az ügy nem érinti sem a jelenlegi kormányzatot, sem a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) aktuális vezetését. A történtek idején Pedro Sánchez a madridi önkormányzatnál dolgozott – tette hozzá.
   
A bíróság döntése épp akkor született meg, amikor a november 10-i parlamenti választáson győztes PSOE koalíciós kormány létrehozására törekszik az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) radikális baloldali párttömörüléssel.
   
Mivel mandátumaik száma ehhez önmagában kevés, jelenleg a december 3-án megalakuló új parlament pártjainak támogatását keresik.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »