Korrupció Dél-Koreában: gyanúsított lett a Samsung vezére

Gyanúsítottként hallgatja meg a Samsung-vállalatcsoport vezetőjét az illetékes dél-koreai ügyészség a Pak Kunhje államfő elleni korrupciós eljárásban – jelentették be szerdán hivatalosan.

Az ügyészi hivatal azt szeretné megtudni Li Dzsejongtól, a konglomerátum megbízott vezetőjétől, aki egyúttal a Samsung Electronics alelnöke, hogy a csoport juttatott-e kenőpénzt az államfő hivatalos tisztség nélküli bizalmasának, a per középpontjában álló Cshö Szunszilnak, hogy ezáltal üzleti előnyökre tegyen szert. Az egyik lehetséges előny, amelyhez legfőképpen Li Dzsejong és családja juthatott kenőpénz által 2015-ben, hogy a kormány – pontosabban egy állami nyugdíjalap – úgy döntött, támogatja két Samsung-leányvállalat, a Samsung C&T és a Cheil Industries összeolvadását. Az állami nyugdíjalap a Samsung C&T legnagyobb részvényese. A kisebbségben lévő többi részvényes ellenezte a fúziót. Az összeolvadás révén Li Dzsejong úgy tudta növelni befolyását a Samsung Electronicsban, hogy ne kelljen benne további részvényeket vásárolnia.

Az ügyészek várhatóan csütörtökön kezdik el kérdezni Li Dzsejongot arról, hogy a Samsung-csoport miért utalt pénzt a Cshö Szunszil által irányított két állami alapítványnak, és egyebek között miért vett drága lovakat Cshö lányának – közölte az ügyészi hivatal szóvivője.

A múlt hétfőn nyomozók már kihallgatták a Samsung két vezetőjét – köztük Li Dzsejong mentorát –, egyelőre tanúként. Li már megjelent egy parlamenti közmeghallgatáson decemberben, és akkor azt vallotta, hogy nem tudott arról a döntésről, miszerint lovakat vesz a cég Cshö Szunszil lányának. Tagadta, hogy a Samsung bármilyen előnyhöz akart jutni az alapítványok támogatásával.

Li Dzsejong 2014 óta vezeti a konglomerátumot, amikor apja, a cégalapító Li Gunhi szívroham következtében alkalmatlanná vált a csoport irányítására.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »