Koronavírus – Zágráb nem elégedett az oltakozás ütemével

A horvát kormány nem elégedett koronavírus elleni védőoltások beadásának ütemével – jelentette ki Vili Beros egészségügyi miniszter hétfőn.

„Gyermekként mindannyian kaptunk oltást, és nem tettünk fel kérdéseket” – mondta a miniszter, hozzátéve: az elmúlt száz év egyik legnagyobb járványa zajlik, az emberek pedig nem akarják kihasználni azokat az előnyöket, amelyeket a tudomány és az orvosi szakma kínál számunkra. „Ez felfoghatatlan számomra” – jelentette ki.

A Jutarnji List című napilap hétfőn arra emlékeztetett, hogy Horvátországban éppen egy évvel ezelőtt adták be az első védőoltásokat. Az elvárások nagyok voltak, az érdeklődés azonban elmaradt. A lakosságnak mindössze 51,7 százaléka vette fel mindkét vakcinát. Ezzel Horvátország jóval az európai uniós átlag alatt teljesített. A helyzet csak Szlovákiában, Romániában és Bulgáriában rosszabb – írta a lap.

A valamivel több mint négymilliós országban az elmúlt 24 órában 560 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben ötvenen hunytak el.

Hírdetés

Kórházban 1872 beteget ápolnak, közülük 247-an vannak lélegeztetőgépen. Horvátországban eddig 2 251 603-en kaptak védőoltást, közülük 2 119 974-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 698 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében kilenc beteg halt meg. Kórházban 592 beteget ápolnak, közülük 201-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 247 940-en kaptak védőoltást, közülük 1 186 536-an már a második adagot is felvették.

Bár Szlovéniában csökken a napi új fertőzöttek száma, a szakértők arra számítanak, hogy az omikron variáns megjelenése januárban újabb, ötödik hullámot hozhat magával.

Az ünnepek miatt mind Horvátországban, mind Szlovéniában kevesebb tesztet végeztek a hétvégén, mint a hétköznapokon szoktak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »