Koronavírus Szlovákiában: Meghalt egy 73 éves homonnai orvos, aki az utolsó pillanatig dolgozott

Koronavírus Szlovákiában: Meghalt egy 73 éves homonnai orvos, aki az utolsó pillanatig dolgozott

Nyitókép: TASR/AP

Igor Matovič kormányfő szerdán arról számolt be, hogy nagy valószínűséggel megvan a koronavírus második áldozata az egészségügyi dolgozók köréből.

Matovič tájékoztatása szerint egy 73 éves homonnai (Humenné) orvosról van szó, aki a munkája során fertőződött meg. A kormányfő részvétet kívánt az elhunyt orvos családjának.

A halálesetről szóló információt később az egészségügyi tárca is megerősítette.

Gyors lefolyású volt a betegség

A kollégái elmondása szerint a körzeti orvosként dolgozó id. František Šarišský pénteken még dolgozott a rendelőjében. Mivel nem érezte magát jól és légzési nehézségei voltak, ezért a fia – aki szitén orvos – kórházba vitte. Vasárnap elhunyt.

„A pácienst légzőszervi nehézségekkel, illetve koronavírus-gyanújával vettük fel a homonnai kórházba. A kórházban egy más vizsgálatok mellett törletet is vettünk a pácienstől. Sajnos, a páciens még aznap meghalt. A teszteredmény kimutatta, hogy a páciensnek COVID-19-e volt. A kórház jelenleg a boncolási eredményre vár, ami véglegesen megerősíti vagy megcáfolja azt, hogy a páciens halálának oka valóban a COVID-19 megbetegedés volt“

– tájékoztatott Jana Fedáková, a Svet Zdravia kórházhálózat szóvivője.

Hírdetés

Az orvos hirtelen halála meglepte a kollégákat

Az áldozatkész és tapasztal orvos hirtelen halála a kollégáit is meglepte.

 „Remek orvos volt. Egész életében dolgozott, az orvostudománynak szentelte az életét, még szabadságot is csak néha vett ki“

– mondták a kollégái.

„Azt üzenem a koronavírust elbagatellizálóknak, akik egyszerű influenzácskáról beszélnek, hogy megéltünk már jó pár influenzát, de eddig még nem fordult elő, hogy a kollégáink majdhogynem a rendelőikben halnak meg“

– jegyezte meg Milan Ivanco, a homonnai és mezőlaborci Szubregionális Orvosi Kamara elnöke a szintén koronavírusban elhunyt árvai orvosra is utalva.

Ivanco arra kérte az embereket, hogy nem szükséges, akkor ne járjanak kórházakba, egészségügyi intézményekben, mert leghamarabb ott kaphatják el a vírus.

„Arra kérek mindenkit, hogy hordjon szájmaszkot, ne az álla alá lenyomva, hanem az orráig felhúzva; maradjon mindenki otthon és ne találkozzanak csoportokban. Ez az egyetlen helyes út ahhoz, hogy legyőzzük a problémát“.

SME/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »