Koronavírus – Rómában zavargások voltak a kijárási tilalom miatt

Utcai csatatérré változott Róma belvárosának legnagyobb tere, ahol szélsőjobboldali csoportok a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási tilalom ellen tüntettek vasárnapra virradó éjszaka.

Az Új Erő nevű szélsőjobboldali mozgalom az “egészségügyi diktatúra” és a Rómában éjféltől reggel öt óráig tartó kijárási tilalom ellen tiltakozott.

A helyszín a Piazza del Popolo tere volt a város központjában.

A tetőtől talpig feketébe öltözött, arcukat eltakaró tüntetők pontosan éjfélkor zöld, fehér, piros színű tűzijátékkal indítottak, majd rátámadtak a rendőrökre.

Füst- és papírbombákat dobáltak, járműveket rongáltak meg, az utcai összetűzések több mint egy órán keresztül tartottak.

A város több kerületére átterjedtek, ahol fiatalok kövekkel támadtak az utcákat a korlátozások miatt lezáró rendőrökre, vagy rollereket hajítottak rájuk.

Tíz tüntetőt vettek őrizetbe, több rendőr megsérült.

Pénteken Nápolyban is a rendőrökkel való összecsapásba torkollott a járvány miatti korlátozások ellen meghirdetett demonstráció.

Az Il Messaggero című római napilap úgy vélte, a fővárosban komoly veszély fenyegeti a közrendet a koronavírus-járvány miatti gazdasági és társadalmi feszültségek miatt.

Luciana Lamorgese belügyminiszter elismerte, hogy “nehéz ősz” ígérkezik.

Korábbi kijelentéseiben azonban hangoztatta, hogy szándékosan erőszakos, szervezett megmozdulásokról volt szó, amelyeknek

Hírdetés

“Semmi köze a nehéz gazdasági helyzet miatti polgári tiltakozáshoz, a vállalkozók és dolgozók aggodalmainak jogos kifejezéséhez”.

Lamorgese szerint nem “normális emberek” vonultak utcára, Nápolyban a tüntetést a helyi bűnszervezet a camorra rendezte.

Az államfő, Sergio Matterella egyeztetésre hívta a nemzetbiztonságért felelős hatóságok vezetőit.

Giuseppe Conte miniszterelnök – a szombat esti sajtótájékoztatóját az utolsó pillanatban lemondta, és vasárnap estére halasztotta az újabb szigorítások bejelentését.

Sajtóértesülések szerint a kormány azt tervezi, hogy elrendeli a kereskedelmi és vendéglátó egységek este hat órai bezárását.

Legalább egy hónapig korlátozza a tartományok közötti közlekedést.

Az ország ilyesfajta lezárását a tartományi kormányzók ellenzik, súlyos gazdasági és társadalmi következményektől tartva.

A koronavírus-járvány olaszországi görbéje jelenleg napi húszezer újonnan azonosított fertőzöttnél tart, napi százötven halálos áldozattal.

A hatóságok szerint az újabb szigorításokkal elkerülhető, hogy ezek a számok karácsony időszakára két-háromszorosukra emelkedjenek.

Az egészségügy azonnali és országos zárást sürget, azt hangoztatva hogy több kórházban már a mentőautókban helyezik el az ágy nélkül maradt betegeket.

Írja Sárközy Júlia/MTI Rómából

Magyar Tudat

Megosztás

The post Koronavírus – Rómában zavargások voltak a kijárási tilalom miatt appeared first on Magyar Tudat Nemzeti Hírportál.

Related posts:Figyelj Feri! Jézus nem félt a leprásoktól! – A pápa koronavírus miatt nem megy ki a Szent Péter térre A Vatikán döntését a koronavírus-fertőzéssel szembeni óvintézkedések indokolják….Túléljük a KORONAVÍRUST?- Dr. Gődény György megnyugtatóan válaszol Dr. Gődény György (Nyíregyháza, 1965. március 26.) magyar gyógyszerész, többszörös…Koronavírus: Hazánkban fokozódik a katonai jelenlét Március 20-ától, péntektől az ország több pontján is találkozhatnak katonákkal…


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »