Koronavírus – Nem lehet kizárni a szükségállapot újbóli bevezetését Csehországban

Koronavírus – Nem lehet kizárni a szükségállapot újbóli bevezetését Csehországban

“A helyzet alakulása nem jó. Ami most történik, azzal senki nem számolt” – idézte Andrej Babiš kormányfőt a Právo című baloldali napilap. Az újság szerint Babiš, aki még néhány napja is azt hangoztatta, hogy nem szabad ijesztgetni a lakosságot a koronavírussal, most véleménye módosítására kényszerült. Babiš elismerte, hogy a járvány visszatért és komolyan kell venni.

“Arra kérek mindenkit, hogy viselkedjen felelősen. A koronavírus visszatért, mindenütt emelkednek a számok, nálunk pedig különösen. Elsősorban Prágában súlyos a helyzet” – jelentette ki a cseh kormányfő.

Úgy vélte, hogy a szükségállapot bevezetését sem lehet kizárni.

“Ezt a kérdést az egészségügyi miniszternek kell feltenni. Ha ő javasolni fogja a kormánynak, foglalkozni fogunk vele” – mondta Babiš.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter közölte: a szükségállapot újbóli bevezetését akkor mérlegelné, ha a járvány miatt gazdasági intézkedésekre, vagy a tömeges rendezvények korlátozására lenné szükség.

Hírdetés

Jan Hamáček belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke a Právóban leszögezte: a járvány terjedését mutató számok egyre rosszabbak, és “eljött az ideje a tömegrendezvények felfüggesztésének”.

Roman Prymula, a tudományért és egészségügyi kutatásokért felelős cseh kormánybiztos szerint az országos válságstáb tevékenységének felújítása után a szükségállapot újbóli bevezetése “logikus lépés lenne, és nagyon valószínű, hogy sor kerül rá”.

Rámutatott: a szükségállapot előnye, hogy országos szintű intézkedések bevezetését teszi lehetővé az egészségügyi miniszternek.

Az elismert járványügyi szakember szerint számítani kell arra, hogy a következő két-három hétben napi 3-4 ezerre emelkedik a fertőzöttek száma. Mintegy három hét kell ahhoz, hogy megmutatkozzon a héten bevezetett szigorúbb óvintézkedések hatása.

Pénteken a laboratóriumok 2111 új koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami az eddigi harmadik legmagasabb napi szám. A halottak száma 498-ra emelkedett. Tavasszal a szükségállapot március 12-étől május 17-éig volt érvényben Csehországban.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »