Koronavírus – Lombardia tartomány éjszakai kijárási tilalom elrendelését kérte

Éjszakai kijárási tilalom bevezetését kérte Lombardiában az olasz kormánytól a tízmilliós tartomány elnöke hétfőn a koronavírus-járvány miatt.  

 

Roberto Speranza egészségügyi miniszter támogatja a kérést.

 

Attilio Fontana lombardiai kormányzó közölte, hogy a régió polgármestereivel tartott egyeztetést követően kijárási tilalom elrendelését kérték a kormánytól. A polgármesterek egyhangúlag támogatták az intézkedés bevezetését Attilio Fontana szerint.

 

Hírdetés

A kijárási tilalmat csütörtöktől akarják bevezetni, este tizenegy órától reggel ötig: minden mozgás tilos lenne, kivéve a munkavégzés vagy sürgős egészségi okokból történő közlekedést.

A tartomány területén szombat és vasárnap be akarják zárni a kereskedelmi központokat, kivéve az élelmiszert áruló üzletláncokat.

A tízmillió lakosú Lombardia volt az első jelentős gócpont Európában. A koronavírus-járvány február 20-tól kezdett terjedni, tíz önkormányzatot karantén alá helyeztek, később az egész tartományt lezárták. Eddig 127 ezren betegedtek meg, több mint 17 ezer a halottak száma, és több mint 2,5 millió tesztet végeztek.

Az utóbbi egy hét alatt megközelítette a háromezret a naponta szűrt új fertőzöttek száma. Legutóbb márciusban mértek ilyen nagy számokat. Az új betegek felét Milánóban regisztrálják, a várost a tavaszi hullámban megkímélte a járvány. A milánói kórházak telítettségét már vasárnap kritikusnak nevezte Walter Bergamaschi, a helyi közegészségügyi hivatal vezetője, miután az egy nap alatt végzett vírustesztek és a szűrt fertőzöttek aránya megközelítette a tíz százalékot.

A számítások szerint szigorítás nélkül október végére a tartományi kórházakban kezelt Covid-19-betegek száma eléri a négyezret, és hatszázan lesznek intenzív osztályon.

A kormány október 13-án, majd vasárnap este jelentett be korlátozásokat, de az esetleges további szigorítást a tartományokra bízta a helyi járványgörbe alakulása szerint.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »