Koronavírus kontra vállalkozók

Koronavírus kontra vállalkozók

A koronavírus az egészségünk mellett a gazdaságunkat, illetve vállalkozóinkat is fenyegeti. A bizonytalanság általában kétségbeesett megoldásokat eredményez. Ezt kívánja megelőzni a kormány. Ennek érdekében két segélycsomagot fogadott el.

Az első csomag főleg a kis és középvállalkozókra vonatkozik.

Ennek kedvezményezettjei azok a munkáltatók, akik a meghirdetett rendkívüli állapot során kötelezően zárva tartanak vagy korlátoltan üzemelnek és nem bocsátják el az alkalmazottjaikat.

Tehát az alkalmazott nem végezheti el a munkát. Ebben az esetben a munkáltató köteles a havi átlagbér 80%-át kifizetni az alkalmazottnak, majd ezt az összeget (maximum 1.100 euróig) kérvényezheti az államtól, mint támogatást.

Hírdetés

A második csomag az egyéni vállalkozókat érinti (kivéve azok, akik a vállalkozásuk mellett alkalmazva is vannak, vagy visszaadták a vállalkozói engedélyüket).

Amennyiben ezen személyek a rendkívüli állapot alatt szüneteltetik a vállalkozásukat, vagy csökken a jövedelmük, állami támogatást igényelhetnek az jövedelemcsökkenés arányától függően:

A jövedelemcsökkenést három fajta módon lehet bizonyítani:

A következő intézkedés azon munkáltatókat és vállalkozókat fogja érinteni, akiknek csökkent a bevétele és nem tudnak munkát biztosítani az alkalmazottjuknak. Ennek részleteit április 13-án hozzák nyilvánosságra. Továbbá a nagyvállatokkal is még zajlanak a tárgyalások.

A szerző az MKP jogász szakpolitikusa, az MKP Ügyvivő Elnökségének tagja


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »