Koronavírus – Ismét meghosszabbították a német kormány különleges felhatalmazását

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány elleni védekezésre a szövetségi kormánynak adott különleges törvényhozási felhatalmazást, a pénteken hozott döntés három hónapra szól.

A kormánypárti frakciók – a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) képviselőcsoportjának – közös előterjesztését név szerinti szavazáson 375 igen szavazattal, 218 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett fogadták el.

A kormánypártok képviselői mellett az ellenzéki Zöldek is támogatták az előterjesztést.

A javaslat indoklásában kiemelték, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) a járványhelyzet javulása és az oltási kampány haladása ellenére továbbra is nagy veszélyt jelent, különösen a kórokozó fokozottan fertőzőképes és a korábbiaknál súlyosabb lefolyású megbetegedést okozó változatai miatt.

A Bundestag szeptember végéig hosszabbította meg a rendkívüli jogosítványokat, amelyekkel tavaly márciusban ruházták fel a kormányt, hogy az ország a kellő gyorsasággal megszervezhesse a védekezést a SARS-CoV-2 terjedésével szemben.

Hírdetés

A Bundestag a tavaly márciusi döntésével megállapította, hogy a SARS-CoV-2 szétterjedésével úgynevezett országos jelentőségű járványhelyzet alakult ki, és ebben a helyzetben meg kell adni a lehetőséget a kormánynak, különösen az egészségügyi minisztériumnak, hogy rendeleti úton, törvényhozási hozzájárulás nélkül hozza meg a lakosság megvédéséhez szükséges döntéseket.

A szaktárca a különleges felhatalmazás alapján a többi között az oltási kampányról hozott rendeleteket, a belügyminisztérium pedig a védekezést szolgáló beutazási korlátozásokról és karanténszabályokról.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 2440 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez bő 20 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi 3165-nél. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 711 569 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 102 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 89 687-re emelkedett Németországban.

A december végén elindított oltási kampányban az utóbbi időszakban naponta átlagosan nagyjából 710 ezer – másodpercenként nyolcnál is több – adag oltást adnak be. Legalább egy adagot péntekig a lakosság 47,5 százaléka – 39 539 170 ember – kapott. Teljes oltással 24,8 százalék – 20 648 461 ember – rendelkezik.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »